23 januari 2021

Een goede conclusie voor je scriptie schrijf je zo

Bij het schrijven van een scriptie hoort ook het  formuleren van een conclusie. Hierin geef je antwoord op je centrale onderzoeksvraag of hoofdvraag. In je conclusie mag je alleen observeren, je interpretatie van wat dit betekent mag je hier nog niet geven. Dat doe je in de discussie. Sommige opleidingen hanteren één hoofdstuk voor conclusie, discussie en aanbevelingen. Als dat bij jou ook het geval is dan begin je met de conclusie en ook dan zet je de interpretaties pas in het onderdeel discussie. Omdat je geen analyses mag maken is het schrijven van conclusies vaak best lastig. In dit artikel geven we je tips voor het schrijven van een goede conclusie voor je scriptie. Doe er je voordeel mee!

In 5 stappen je conclusie schrijven

  1. Begin je conclusie met een korte introductie wat ik als lezer ga lezen. Leg hierbij de link met je centrale onderzoeksvraag of hoofdvraag, die kun je hier herhalen.
  2. Vervolgens beschrijf je de resultaten van je onderzoek, maar het mag geen herhaling zijn van je resultaten. Je koppelt hierbij wat je gevonden hebt aan je theorie, dus stel dat de theorie iets zegt en uit je resultaten blijkt dat voor jou onderzoek niet van toepassing te zijn, dan kun je dit hier concluderen.
  3. Zorg ook dat je alleen de relevante informatie meeneemt, voorkom dat je verzandt in bijzaken.
  4. Vervolgens ga je in op de deelvragen die je gaat beantwoorden. Ook hier moet je relevante conclusies trekken en zeker niet gaan herhalen.
  5. Als laatste geef je antwoord op je centrale onderzoeksvraag of hoofdvraag.

Tips voor het schrijven van je conclusie

  • Zorg voor een goed lopend verhaal, structuur is hierin heel belangrijk. Zorg dat je ook alle vragen beantwoordt hebt, maar wel verhalend, dus geen vraag en antwoord. Zorg ook echt dat je alleen beschrijft wat je gevonden hebt en geen interpretatie doet wat dit dan betekent.
  • Zorg dat je jouw conclusie eindigt met een krachtige slotzin waarin je in een keer kort samenvat wat het antwoord op je hoofdvraag was.
  • Schrijf je conclusie altijd als laatste, juist dan heb je alle informatie bij de hand om je conclusies te kunnen trekken.
  • Let op: Je mag in je conclusie nooit met nieuwe informatie komen. Je geeft een beschrijvende samenvatting van je onderzoek, nieuwe informatie toevoegen is geen optie, die zul je dan ook in je resultaten moeten verwerken.

Schrijf eerst je conclusie en interpreteer vervolgens je conclusies

Dit doe je in je discussie. Hier ga je in op de conclusies die je onderzoek heeft opgeleverd door je resultaten te interpreteren. Nu mag je dus wel analyseren en kijken wat de consequenties zijn van je onderzoek. Je laat hiermee zien dat kritische kanttekeningen kunt plaatsen en objectief kunt reflecteren op je eigen werk. In dit artikel vind je tips voor het schrijven van je discussie in je scriptie.

Over Jouw Scriptiecoach

Bij Jouw Scriptiecoach vind je scriptiebegeleiding voor alle denkbare opleidingen. In Nederland en Vlaanderen staan onze scriptiebegeleiders voor je klaar voor hulp op locatie of online. Voor leerproblemen of een functiebeperking (zoals bijvoorbeeld autisme) hebben we gespecialiseerde scriptiebegeleiders in huis. Loop je ergens tegenaan bij het schrijven van je scriptie, neem dan onderaan deze pagina contact op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Meer weten? Ga direct naar:

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw Scriptiecoach. Naast Jouw Scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau: Hovestad Marketing en Strategie BV. Voor verschillende opdrachtgevers…

Lees verder...