Terug naar scriptietips

22 april 2024

Hoe schrijf je een goed essay voor je opleiding?

Een essay is een tekst waarin informatie wordt verstrekt over een specifiek onderwerp, maar waarin ook het standpunt van de auteur wordt gepresenteerd. Het doel van een essay is de lezer ervan te overtuigen van jouw standpunt. De structuur van een essay kan over het algemeen vrij zijn, tenzij je docent specifieke eisen stelt aan de structuur. Meestal bestaat een essay uit een inleiding, het centrale deel en een conclusie. In dit artikel richten we ons op de structuur van het meest voorkomende essaytype in een academische context: het betogende essay.

Schrijven essay
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Inleiding van je essay

De inleiding van je essay heeft als doel interesse te wekken van de lezer. Om je lezer te prikkelen, kun je een (persoonlijke) anekdote delen, een recent nieuwsbericht bespreken of enkele treffende vragen stellen. Ook benoem je hier de achtergrond en aanleiding van het onderwerp van je essay. Tegen het einde van de inleiding moet helder zijn welke koers je essay zal volgen en wat het beoogt te bereiken.

Hoofdgedeelte

In het hoofdgedeelte (of centrale deel) van je essay geef je jouw visie op het onderwerp en argumenteer je je standpunt. Het is belangrijk om bijvoorbeeld aan te tonen waarom de huidige situatie niet effectief is, welk alternatief er bestaat, en waarom dit alternatief wel zou werken. Voor het versterken van je argumentatie is het noodzakelijk om betrouwbare bronnen te gebruiken. Vertrouw er niet op dat de feiten uit deze bronnen voor zich spreken; leg de lezer uit waarom deze bronnen je standpunt ondersteunen.

Conclusie

De conclusie moet logisch voortvloeien uit het voorgaande deel van je essay. Reflecteer opnieuw op de inleiding: welke overtuiging wilde je de lezer bijbrengen? Verklaar hoe het argumentatieve gedeelte leidt tot de uiteindelijke conclusie. Sluit de conclusie krachtig af, bijvoorbeeld met een pakkende oneliner, zodat deze blijft hangen bij de lezer.

Tip: Houd de conclusie voor ogen

Voordat je begint met schrijven, is het belangrijk om te weten welke conclusie je wilt bereiken. Hoewel sommigen tijdens het schrijfproces tot deze conclusie kunnen komen, zullen velen de rode draad verliezen als ze zonder duidelijk doel beginnen. Denk na over wat je in elke alinea wilt communiceren en schrijf dit kort op in een schema of maak een mindmap. Zo behoud je een heldere structuur en focus tijdens het schrijven.

Schrijfstijl

Bij het schrijven van een essay is het essentieel om heldere zinnen te formuleren. Probeer je standpunt altijd op de meest eenvoudige manier te verwoorden om omslachtige zinnen te vermijden. Wees creatief, maar voorzichtig met humor. Zorg ervoor dat je de juiste verbindingswoorden en werkwoordstijden gebruikt. Daarnaast is het belangrijk om een actieve schrijfstijl te hanteren in je essay, wat het tegenovergestelde is van een passieve schrijfstijl. Een actieve schrijfstijl draagt bij aan een heldere presentatie van je essay. Vermijd vaag taalgebruik en het gebruik van de lijdende vorm.

Zorg voor verwijzingen en bronvermeldingen

Bij het vermelden van bronnen is het belangrijk om de juiste referentiestijl toe te passen. Zorg ervoor dat je je bronnen op de juiste manier citeert en parafraseert in de tekst. Meestal plaats je een beknopte referentielijst direct na het artikel. Hierdoor hoef je in je essay niet uitgebreid naar je bronnen te verwijzen, zoals in een scriptie. Echter, soms dien je wel volledige bronvermeldingen op te nemen voor alle gebruikte bronnen. Controleer daarom altijd wat jouw onderwijsinstelling of begeleider verwacht.

Tips voor het schrijven van een overtuigend essay

  • Wees beknopt in je argumentatie: vermijd uitweiden over onbelangrijke details.
  • Zorg ervoor dat de eerste (of soms tweede) zin van elke alinea de kern van die alinea samenvat en verduidelijkt.
  • Overweeg niet alleen argumenten voor je standpunt te geven, maar weerleg ook tegenargumenten.
  • Zorg er echter voor dat je weerlegging overtuigender is dan het tegenargument zelf.
  • Een tekst die constant gebruikmaakt van 'ten eerste', 'ten tweede' en 'ten derde' kan al snel saai worden. Probeer te variëren in je woordkeuze en wees origineel.
  • Probeer het overmatig gebruik van woorden zoals 'ook', 'verder' en 'daarnaast' te vermijden, aangezien dit de leesbaarheid van je tekst kan verminderen.
  • Geef de voorkeur aan actieve zinnen boven passieve zinnen. Bijvoorbeeld, zeg 'de man liep de hond uit' in plaats van 'de hond werd door de man uitgelaten'.
  • Wissel lange zinnen af met korte zinnen om je tekst dynamischer te maken.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...