Terug naar scriptietips

28 april 2024

Handige tips voor het toepassen van ontwerpgericht onderzoek in je scriptie

Bij het uitvoeren van een onderzoek en het schrijven van een scriptie krijgen steeds meer studenten de mogelijkheid te kiezen tussen de 'traditionele' scriptie, waarbij je een advies- en/of implementatieplan oplevert, of ontwerpgericht onderzoek, waarbij je een concreet concept of product ontwikkelt. Omdat ontwerpgericht onderzoek anders werkt dan het schrijven van een traditionele scriptie, bieden wij in dit artikel tips en handvatten voor de uitvoering van ontwerpgericht onderzoek.

Ontwerpgericht onderzoek
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Wat is ontwerpgericht onderzoek?

Ontwerpgericht onderzoek, ook wel bekend als design-based research (DBR) of design science research (DSR), is een onderzoeksbenadering gericht op het ontwikkelen, evalueren en verbeteren van praktische ontwerpen en oplossingen voor complexe problemen. Vaak worden de stappen van de design thinking cyclus gebruikt bij het ontwerpgericht onderzoek.

Verschillen met een 'normale' scriptie

Bij ontwerpgericht onderzoek onderzoek je, net zoals bij een traditionele scriptie, de context om de ontwerpvraag te verhelderen en af te bakenen. Vervolgens concretiseer je de doelstelling op basis van je onderzoeksdoelstelling en formuleer je de ontwerpvraag, waarbij je mogelijke ideeën en oplossingen exploreert.

Wanneer kies je voor ontwerpgericht onderzoek?

Ontwerponderzoek wordt vaak toegepast in situaties waar innovatieve oplossingen vereist zijn voor complexe problemen, zoals het ontwikkelen of verbeteren van producten, het optimaliseren van processen en het aanpakken van sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Het betrekken van de doelgroep en andere stakeholders zorgt voor waardevolle input.

Is ontwerpgericht onderzoek wetenschappelijk?

Ontwerpgericht onderzoek verschilt van traditioneel empirisch onderzoek doordat het zich meer richt op het begrijpen van complexe problemen, het genereren van creatieve oplossingen en het verbeteren van producten, diensten en processen.

Inhoud van je scriptie bij ontwerpgericht onderzoek

Bij een ontwerpgericht onderzoek beschrijf je vaak de volgende onderdelen:

  • Probleemdefinitie: Dit is een grondige analyse van het probleem of de uitdaging, vaak gericht op het organisatieprobleem dat je met het ontwerp wilt oplossen.
  • Ontwerpproces: Beschrijving van het onderzoek, gebruikte literatuur en theorieën, ideeënverzameling, prioritering, prototyping, testen met gebruikers, en resultaten.
  • Reflectie: Je reflecteert op beslissingen en keuzes die je hebt gemaakt. Sommige opleidingen willen je reflectie in je hoofddocument hebben, terwijl andere opleidingen vragen om een apart reflectieverslag. Controleer hiervoor de handleiding van jouw organisatie.
  • Resultaten: Beschrijving van ontwerpen/prototypes en observaties/feedback van gebruikers.
  • Advies: Aanbevelingen voor verbeteringen en toekomstige stappen gebaseerd op de resultaten.
  • Literatuur en theorie: Overzicht van de relevante literatuur en theorieën, gekoppeld aan de probleemanalyse, het ontwerpproces en de resultaten. Je bronnen- of literatuurlijst hoort uiteraard ook in je rapport, en je dient de bronnen te vermelden in de juiste referentiestijl. Lees hier onze tips voor de APA-referentiestijl.

Wil je sparren over je onderzoek?

Jouw Scriptiecoach heeft ruime ervaring in ontwerponderzoek. Wij kunnen je ook helpen als je Design Thinking of het Double-Diamond model gebruikt als ontwerpcyclus. Maak een afspraak met één van onze professionals voor een gratis adviesgesprek als je direct hulp nodig hebt bij jouw onderzoek.

Coaches die je kunnen helpen bij je ontwerpgericht onderzoek:

Mirjam Goes

Commerciële Economie, Marketing, Communicatie
HRM

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...