Terug naar scriptietips

05 mei 2024

Tips voor studenten met dyslexie

Dyslexie is een stoornis die het lezen en spellen bemoeilijkt, met name als het gaat om het begrijpen, verwerken en toepassen van geschreven informatie. Voor iemand met dyslexie kan het twee tot drie keer langer duren om dezelfde hoeveelheid tekst te verwerken vergeleken met iemand zonder dyslexie. Het goede nieuws is dat je met dyslexie nog steeds succesvol kunt afstuderen. Het vereist echter wel andere strategieën om de informatie goed op te nemen. Veel onderwijsinstellingen bieden ook zelf ondersteuning aan en in dit artikel bieden wij handvatten en tips voor het studeren en schrijven van je scriptie.

Tips voor studenten met dyslexie
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Welke problemen kunnen mogelijk ontstaan als je dyslexie hebt?

Tijdens de studie kunnen verschillende problemen ontstaan als je dyslexie hebt:

  • Het lezen van de vereiste hoeveelheid leerstof kost meer tijd dan gemiddeld, waardoor het moeilijk is om alles op tijd af te krijgen.
  • Het maken van goede aantekeningen tijdens colleges kan lastig zijn.
  • Schriftelijke tentamens kunnen problematisch zijn vanwege moeilijkheden met het snel begrijpen van vragen en tijdproblemen.
  • Studeren onder tijdsdruk en spanning kan leiden tot problemen en extra druk.
  • Jarenlang op je tenen moeten lopen vanwege dyslexie kan twijfels doen ontstaan over eigen capaciteiten, wat kan resulteren in faalangst of uitstelgedrag, wat op zijn beurt ook weer studievertraging kan veroorzaken.

Tips bij dyslexie en het studeren en het schrijven van de scriptie

Als student met dyslexie kunnen de uitdagingen tijdens het afstuderen aanzienlijk zijn. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij dit proces:

  • Gebruik tekst-naar-spraaksoftware en spraakherkenningssoftware om het lees- en schrijfproces te vergemakkelijken. Dit kan helpen bij het beluisteren van teksten en bij het dicteren van ideeën voor je scriptie.
  • Maak een mindmap. Mindmappen is een handige methode om visuele samenvattingen te maken van de leerstof en bij het schrijven van je scriptie.
    Neem indien mogelijk colleges op zodat je ze later kunt beluisteren.
  • Gebruik speciale lettertypen en kleuren. Sommige lettertypen, zoals Dyslexie Font, zijn ontworpen om de leesbaarheid voor mensen met dyslexie te verbeteren. Probeer ook het gebruik van kleuren om belangrijke informatie te markeren, wat kan helpen bij het organiseren en onthouden van materiaal.
  • Communiceer openlijk met je docenten over je dyslexie en eventuele specifieke behoeften die je hebt. Zij kunnen vaak extra ondersteuning bieden, zoals het vooraf verstrekken van leesmateriaal, het aanpassen van examenformaten of het bieden van extra begeleiding.
  • Het kan nuttig zijn om een mentor te vinden die zelf dyslexie heeft en succesvol is afgestudeerd. Zij hebben al ervaring met dit probleem.
  • Oefen met examens onder tijdsdruk. Als het begrijpen van vragen en tijdmanagement uitdagingen zijn tijdens tentamens, oefen dan met het maken van oefenexamens onder tijdsdruk. Dit kan je helpen om je vaardigheden te verbeteren en meer vertrouwen te krijgen voor het echte examen.
  • Overweeg gebruik te maken van samenvattingen. Als het lezen van grote hoeveelheden tekst een uitdaging is, overweeg dan om samenvattingen te maken of te gebruiken, of vraag medestudenten om samen te werken bij het maken van aantekeningen.
  • Verdeel grote taken, zoals het lezen van studiemateriaal of het schrijven van hoofdstukken, in kleinere, behapbare taken. Dit helpt om de focus te behouden. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de Pomodoro-techniek gebruiken.
  • Maak een duidelijke planning voor het studeren en het schrijven van je scriptie. Gebruik agenda's, planners of digitale tools om deadlines en taken bij te houden en zorg voor voldoende tijd voor revisie en rust.
  • Vraag om ondersteuning: Aarzel niet om hulp te vragen wanneer dat nodig is, of het nu bij docenten, studieadviseurs, medestudenten, vrienden of familie is. Vaak zijn er ook speciale ondersteuningsdiensten beschikbaar voor studenten met dyslexie op onderwijsinstellingen.
  • Maak gebruik van extra tijd met een dyslexieverklaring: Op basis van de Wet Gelijke Behandeling heb je recht op 25% extra tijd bij toetsen als je een dyslexieverklaring hebt. Informeer bij je opleiding naar de procedure om deze verklaring te krijgen.
  • Maak je niet te veel zorgen over taalfouten. Richt je daarentegen op de structuur van je werk. Zorg ervoor dat je document goed georganiseerd is en laat het door anderen controleren op taal- en spelfouten.
  • Overweeg het inschakelen van een scriptiebegeleider. Een betrouwbare scriptiebegeleider kan jou helpen bij het structureren en schrijven van jouw scriptie. Zorg ervoor dat je een klik hebt met deze persoon en dat hij of zij ervaring heeft met het begeleiden van studenten met dyslexie.

Overzicht met regelingen

Hieronder staat een handig overzicht met nuttige websites en bronnen voor studenten met dyslexie en andere beperkingen:

  • www.mbotoegankelijk.nl: Deze website biedt uitgebreide informatie over alles wat je moet weten en regelen voordat je aan een mbo-vervolgstudie begint, inclusief details over toelatingseisen en studiefinanciering.
  • www.hogeronderwijstoegankelijk.nl: Hier vind je alles wat je moet weten en regelen voor een vervolgstudie op hbo-niveau, inclusief informatie over toelatingseisen en studiefinanciering. 
  • Het College voor de Rechten van de Mens heeft een brochure ’Recht op gelijke behandeling voor studenten met een handicap of chronische ziekte’ uitgebracht. Deze brochure biedt inzicht in de rechten van studenten met een beperking en de verplichtingen van onderwijsinstellingen. Het is een waardevolle bron om te begrijpen wat er juridisch gezien mogelijk is en wat er van onderwijsinstellingen wordt verwacht.
  • Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO): Dit centrum biedt informatie over studeren met een beperking, inclusief handige studietips. Het is een bron van expertise en ondersteuning voor studenten die ondanks uitdagingen hun studie willen voortzetten. 

Hoe kunnen we jou helpen bij je scriptie als je dyslexie hebt?

Heb je moeite met het studeren en het schrijven van je scriptie vanwege dyslexie? Weet dat je niet alleen bent en dat er hulpbeschikbaar is om je bij elke stap van het proces te ondersteunen. Ongeacht waar je vastloopt, of het nu gaat om het begrijpen van de inhoud, het plannen van je tijd, het omgaan met faalangst of het perfectioneren van je scriptie, wij staan voor je klaar. We weten ook uit ervaring dat het helpt als je iemand hebt die je ondersteunt tijdens het schrijven. De kennis zit vaak in je hoofd, maar het opschrijven ervan en het formuleren in heldere zinnen is vaak een lastig proces. Afhankelijk van je hulpvraag stellen we daarom een plan van aanpak op om je succesvol naar de eindstreep te begeleiden.

Verder kijken we naar de contactmomenten met je afstudeerbegeleider vanuit je opleiding. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze betrokken blijft bij jouw afstudeerproces. Vaak heeft je opleiding zelf niet genoeg tijd om jou de intensieve begeleiding te geven die je nodig hebt. Uit ervaring weten we dat de meeste opleidingen wel graag meekijken naar jouw voortgang, omdat ze uiteindelijk willen dat je slaagt. Je kunt ons dus zien als een extra steun bij het succesvol afronden van je studie.

Hoe ziet onze begeleiding bij dyslexie er concreet uit?

Bij Jouw Scriptiecoach krijg je:

  • Een persoonlijke scriptiebegeleider die samen met jou in kleine stapjes werkt en aan de hand van een heldere planning alles samen met jou oppakt.
  • De mogelijkheid om online samen te werken via beeldbellen, aangevuld met begeleiding op locatie.
  • Gratis een vrijblijvend adviesgesprek met een advies op maat, hierbij kijken we ook naar jouw studiegedrag en patronen zodat we hier onze begeleiding op kunnen aanpassen.
  • Optioneel kun je ook kiezen voor een check op taal, grammatica, interpunctie, en zinsopbouw. 

Plan direct een gratis adviesgesprek in en hoor hoe we je kunnen helpen!

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...