27 juli 2017

Tips over hoe je kunt omgaan met faalangst als je je scriptie gaat schrijven

Als je je scriptie gaat schrijven is het hebben van faalangst echt iets wat je niet kunt gebruiken. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat de faalangst in ieder geval minder je leven gaat bepalen en dat je ook meters maakt met het schrijven van je scriptie. Ook het inschakelen van hulp kan helpen omdat je dan het gevoel hebt dat je in ieder geval niet alleen staat in de struggle van je scriptie en wel je deadline kunt halen en kunt afstuderen zodat je daarna je volop kunt richten op het vinden van een leuke baan. In dit artikel geven we je een aantal tips om toch je scriptie te kunnen schrijven, ondanks dat je wellicht last hebt van faalangst.

Hoe ontstaat faalangst?

Als je aan je scriptie gaat beginnen kan faalangst echt een enorm vervelend probleem zijn. Faalangst heeft van alles te maken met de manier waarop jij denkt in een situatie waarbij je moet presteren en je dus een enorme druk voelt. Je gedachten en interpretaties leiden vervolgens tot spanning, waardoor je nog meer andere negatieve gedachten kunt krijgen. Vaak kom je dan in een neerwaartse spiraal terecht en dit komt het resultaat wat je moet behalen vaak niet ten goede.

Het komt vaak voor dat juist bij je scriptie deze faalangst de kop opsteekt. Je hebt 4 jaar hard gewerkt en bent nu eindelijk op het punt aangekomen dat je mag afstuderen. En je wilt ook heel graag afstuderen met een mooi resultaat en een goed cijfer. Je kan/mag en wil gewoon niet falen. Meestal gaat faalangst samen met een hoge mate van perfectionisme. Als je alles perfect wilt doen stel je jezelf vaak ook onrealistische doelen. En dat kan bij je scriptie leiden tot een writers block, onzekerheid, scriptiestress, uitstelgedrag of je durft niets op papier te zetten omdat je denkt dat het toch niet goed genoeg is.

Waartoe kan faalangst leiden?

Als je gaat studeren wordt er veel van je verwacht en veel studenten ervaren dan ook een enorme druk om te presteren. Vaak stel je jezelf hierbij onrealistische doelen en leg je daardoor de lat veel te hoog om deze doelen überhaupt te kunnen halen. Als je dan steeds feedback krijgt dat wat je hebt gedaan niet goed genoeg is kan dit ervoor zorgen dat de drempel om een aangepaste versie in te leveren steeds hoger komt te liggen. Sommige studenten krijgen stress en lopen zelfs het gevaar om burn-out te raken. Andere studenten gaan juist uitstellen.

Omdat je alles perfect wilt doen doe je vaak ook langer over je studie, je behaald je deadlines niet of je stopt zelfs met je studie. Faalangst kan zelfs leiden tot studieontwijkend gedrag (soggen), depressie, overspannenheid of een burn-out. En dat wil je zeker niet!

Met onze tips hieronder gaat het schrijven van je scriptie je gemakkelijker af als je faalangst hebt.

Tip 1: Heb je faalangst? Zorg dat je jezelf goed voor gaat bereiden op het afstuderen!

Wellicht een open deur, maar eigenlijk begint alles met een goede voorbereiding en dus ook het schrijven van je scriptie. Dit geldt nog sterker als je faalangst hebt. Het helpt om je scriptieonderwerp scherp te hebben en ook een onderwerp te kiezen wat je leuk vindt. Dan ben je immers veel gemotiveerder en gaat het afstuderen je echt makkelijker af. Maak ook een planning voor jezelf. Wat ga je per dag doen? Schrijf dat op en hak grote brokken in kleinere stukjes. Hier kan een scriptiecoach je ook bij helpen. En maak voor jezelf alvast de scriptiestructuur aan de hand van de inhoudsopgave zodat je weet welke hoofdstukken je gaat opnemen en welke informatie je hiervoor nodig hebt. Een methode om snel tot de kern te komen van je scriptiestructuur is het maken van een mindmap.

Tip 2: Probeer bij faalangst vooral om te denken

Gedachten kunnen je afleiden van jouw taak en ze kunnen vervolgens leiden tot gevoelens van angst en paniek. Dit heeft alles te maken met de eisen die je aan jezelf stelt. Als je de lat altijd heel hoog legt is het moeilijk om steeds te scoren. De boog kan voor niemand altijd gespannen zijn. Het hoeft zeker niet perfect te zijn. Wees dus reëel in je gedachten en de eisen die je aan jezelf stelt. Door te sparren met je omgeving hoor je wat de ervaringen van anderen zijn en uiteindelijk gaat het erom dat je een voldoende haalt en snel afstudeert.

Tip 3: Vergelijk jezelf niet met anderen

Stop ook met het vergelijken van jouw prestaties met je collega studenten. Je weet niet welke moeilijkheden zij hebben ervaren tijdens hun scriptieproces. Bovendien geeft dit jou het gevoel dat je enorm moet presteren en zoals ik al eerder schreef, dat helpt je niet. Sterker nog, dit zorgt alleen maar voor onnodige druk, onzekerheid en stress.

Tip 4: Stop met piekeren

Dat is een heel lastige opdracht, maar bedenk dat piekeren nooit tot een oplossing leidt. Sterker nog, je praat jezelf alleen maar de put in. Een tip, geef jezelf 1 vast moment per dag de tijd om te piekeren. En doe dit dan ook maar maximaal 10 minuten of een half uur. Waar jij je goed bij voelt. Laat je niet verleiden om continue te piekeren. Dan komt er gewoon niets uit je handen wat weer demotiverend werkt. En zoek hulp, maar je problemen bespreekbaar zodat je ook het gevoel hebt dat je er niet alleen voor staat.

Tip 5: Plan ook voldoende ontspanning

Voor niemand kan de boog continue gespannen zijn. Neem daarom ook je rustmomenten, zeker bij faalangst. Doe je dat niet dan is de kans groot dat je door stress verlamt raakt en lichamelijke klachten krijgt. Je lichaam staat letterlijk stijf omdat je een enorme spanning opbouwt in je lichaam. Wat vervolgens kan leiden tot hoofdpijn, verkrampte nek en schouders, of maagpijn.

Stress kan zorgen voor een tijdelijke piek, maar uiteindelijk loopt je batterij leeg en ga je misschien zelfs uitstellen. Dat is dus echt niet nodig, als je maar zorgt dan je na hard werken ook voldoende ontspant. Plan daarom iedere dag je pauzemomenten en ga ook leuke dingen doen. Sporten is ook een manier die helpt om te ontspannen. Kies zelf een leuke sport uit die bij je past en probeer dit te combineren met je scriptie. Heb je moeite met het maken van een goede planning? Lees dan ons artikel over planning door!

Tip 6: Zoek tijdig hulp als je faalangst hebt

Als je faalangst hebt informeer dat de afstudeerbegeleider van je opleiding. Veel hogescholen en universiteiten bieden trainingen en extra ondersteuning aan bij faalangst. Verder is het goed om op regelmatige basis met een je afstudeerbegeleider af te spreken als je weet dat je faalangst hebt.

Biedt jouw opleiding geen extra ondersteuning? Dan doe je er goed aan om toch externe hulp in te schakelen. Een externe scriptiecoach kan je bijvoorbeeld helpen met je planning en de scriptiestructuur, maar vooral ook zorgen voor meer zelfvertrouwen en het bijstellen van je doelen naar realistische doelen die haalbaar zijn.

Hoe kunnen wij je helpen?

Jouw Scriptiecoach is als scriptiebegeleidingsbureau gespecialiseerd in leerproblemen en functiebeperkingen. Vaak is het vinden van de juiste aanpak even een kleine puzzel, maar uiteindelijk krijgen we ook jou zeker over de streep.

Zo helpen wij je met structuur en overzicht, zodat je weer meters kunt maken. Hierbij werken we met een realistische planning en hakken we jouw scriptie op in losse stukken, zodat we jou per onderdeel gerichte instructies en feedback kunnen geven.

Heb je een vraag tussendoor? Ook geen probleem, jouw scriptiebegeleider is jouw sparringpartner en ook jouw stok achter de deur. Ook sturen we je je bij als we denken dat je te veel hooi op je vork neemt of te optimistische en misschien zelfs onrealistische doelen stelt.

Wil je weten hoe we jou kunnen helpen? Maak snel een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Over Jouw Scriptiecoach

Jouw Scriptiecoach biedt studenten door heel Nederland en Vlaanderen ondersteuning en support bij het schrijven van het onderzoeksvoorstel, plan van aanpak en scriptie. Je kunt bij ons zowel online scriptiebegeleiding als scriptiebegeleiding op locatie kiezen.

We kunnen je helpen bij onderstaande hulpvragen:

  • Scriptiebegeleiding in de breedste zin van het woord. Of je nu gaat beginnen, vastgelopen bent en geen overzicht meer hebt. Samen met jou onderzoeken we hoe we je weer in beweging krijgen;
  • Als je gaat starten met je scriptie en wilt sparren over je onderzoeksrichting;
  • Als je onderzoeksvoorstel, plan van aanpak of scriptie is afgekeurd of als je gaat herkansen;
  • Als je een check wilt op taal, structuur en gebruikte bronnen;
  • Als je hulp wilt bij het uitvoeren of verwerken van de resultaten van je kwantitatieve onderzoek (SPSS en Stata);
  • Als je uitstelt, last hebt van faalangst of bij een diagnose als ADHD, ADD, dyslexie en/of autisme. Hiervoor hebben we gespecialiseerde scriptiebegeleiders in huis.

Onderaan deze pagina kun je direct contact opnemen voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw Scriptiecoach. Naast Jouw Scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau: Hovestad Marketing en Strategie BV. Voor verschillende opdrachtgevers…

Lees verder...