Terug naar scriptietips

07 mei 2024

Praktische tips voor het schrijven van een effectief reflectieverslag

Een reflectieverslag schrijf je doorgaans tijdens je bachelor- of masterstudie om te laten zien dat je in staat bent om na te denken over je eigen leerproces en persoonlijke groei. In je reflectieverslag reflecteer je op een specifieke situatie en beschrijf je de leermomenten en welke lessen je hieruit hebt getrokken. 

We helpen je graag op weg met tips voor het schrijven van een goed reflectieverslag.

Praktische tips voor het schrijven van een effectief reflectieverslag
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Wanneer schrijf ik een reflectieverslag?

Een reflectieverslag kun je op verschillende momenten tijdens je studie schrijven, afhankelijk van de specifieke vereisten van je opleiding en de doelstellingen van de opdracht of het project. 

Hier zijn enkele situaties waarin je mogelijk een reflectieverslag moet schrijven tijdens je studie:

  • Tijdens je studie is het mogelijk dat het verplicht is om stage te lopen en/of relevante werkervaring op te doen. Vaak wordt er dan van je verwacht dat je reflectieverslagen schrijft om te laten zien wat je hebt geleerd en hoe je die ervaringen hebt toegepast op je studie.
  • Het kan ook zijn dat je reflectieverslagen schrijft die gaan over je persoonlijke ontwikkeling als student, inclusief je (academische) doelen, studievaardigheden en hoe je hebt gewerkt aan het verbeteren van je kwaliteiten en wat leerpunten voor je zijn. Vaak maken deze reflectieverslagen deel uit van je scriptieproces of je portfolio.

Welke structuur heeft een reflectieverslag?

Je reflectieverslag omvat meestal de volgende elementen:

  • Inleiding: Begin je reflectieverslag met een introductie waarin je de context van de activiteit waarop je reflecteert beschrijft. Vertel wat het doel was, welke taken je hebt uitgevoerd en wat je hebt geleerd.
  • Ervaringen: Geef een gedetailleerde beschrijving van de activiteit waarop je reflecteert. Wat waren de belangrijkste taken, doelstellingen en verwachtingen? Hoe heb je de activiteit uitgevoerd? Beschrijf wat je hebt geleerd tijdens de activiteit. Dit kan betrekking hebben op vakinhoudelijke kennis, vaardigheden of persoonlijke groei. Benadruk specifieke inzichten en leermomenten. Reflecteer ook op je persoonlijke betrokkenheid bij de activiteit: Wat was je rol en verantwoordelijkheid? Welke beslissingen heb je genomen? Welke uitdagingen ben je tegengekomen?
  • Reflectie: Analyseer je ervaringen en geef je persoonlijke gedachten, gevoelens en inzichten weer. Kijk kritisch naar je eigen acties en beslissingen tijdens de activiteit. Had je dingen anders kunnen doen? Wat waren de redenen achter je keuzes? Wat waren de gevolgen van je acties? Wat heb je geleerd? Welke uitdagingen heb je ondervonden?
  • Conclusie: Trek conclusies op basis van je reflecties en benadruk de belangrijkste leerpunten.
  • Toekomstige stappen: Bespreek welke stappen je van plan bent te nemen op basis van je reflecties. Hoe ga je jezelf verder ontwikkelen?
  • Bronnen (optioneel): Als je verwijst naar specifieke literatuur of bronnen, vermeld deze dan in een bibliografie.

Tip: Het is belangrijk om eerlijk en oprecht te zijn in je reflectieverslag. Reflecteer niet alleen op de successen, maar ook op de uitdagingen.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...