29 april 2023

Tips bij het maken van je literatuurlijst voor je scriptie

Een literatuurlijst maken voor je scriptie is een tijdrovende klus. Onderstaande tips kunnen je helpen bij het maken van een literatuurlijst (ook wel referentielijst of bronnenlijst genoemd). Wij gaan hierbij uit van de APA-normen omdat dit voor veel hogescholen en universiteiten de standaard is.

Wil je weten hoe je de bronvermeldingen correct doorvoert conform de APA-normen? Check dan zeker de tips hoe je bronvermeldingen correct vermeldt in je scriptie en zorg dat je de APA-richtlijnen voor verwijzingen kent.

Wat zet je in je literatuurlijst van je scriptie?

De literatuurlijst neem je op als bijlage in je document en hierin staan alle volledige bronverwijzingen (referenties) waar je in je geschreven tekst naar hebt verwezen. Artikelen of boeken die je wel hebt gelezen, maar waarnaar niet verwezen wordt in de tekst, zet je niet in de literatuurlijst. Ook persoonlijke gesprekken die je hebt gevoerd en die je wel als bron in de tekst hebt gezet als mondelinge bronvermelding hoef je niet in je literatuurlijst op te nemen. Het gaat dus echt om boeken, wetenschappelijke artikelen en websites die je hebt gebruikt.

Hoe maak je de literatuurlijst op?

Zoals we hierboven al aangeven is het aanbrengen van bronverwijzingen en het opmaken van een literatuurlijst een behoorlijke klus. Maak het jezelf daarom gemakkelijk door meteen vanaf het begin van je afstuderen je geraadpleegde bronnen goed bij te houden. Dat scheelt zeeën van tijd. Zeker omdat je bij geraadpleegde websites ook de datum waarop je deze hebt bekeken goed moet bijhouden. Als je gebruik maakt van software om je bronnen correct te vermelden kun je de bronnenlijst vaak automatisch genereren en updaten. Je kunt je lijst ook prima handmatig opmaken in Word.

Je begint uiteraard met de titel. Op de pagina waar je de literatuurlijst gaat aanmaken komt bovenaan de kop ‘Literatuurlijst’.

De literatuurlijst is alfabetisch geordend op achternaam van de eerste auteur gevolgd door het jaartal (bij meerdere bronnen van dezelfde auteur begin je met de oudste bron). Als je van eenzelfde auteur meerdere publicaties gebruikt uit eenzelfde jaar, kun je die onderscheiden met de toevoeging a en b in zowel de verwijzing als de literatuurlijst.

Gebruik verder de dubbele regelafstand voor alle tekst en laat bronvermeldingen vanaf de tweede regel altijd inspringen met een tab.

Hieronder leggen we uit hoe je de verwijzing maakt bij een boek of wetenschappelijk artikel en hoe je dit doet bij een website.

Bronverwijzing bij een boek

Bij een boek vermeld je altijd de:

 • achternaam van de auteur
 • komma (,)
 • initialen van de voornaam of van de voornamen (met spatie, zonder academische titels als “prof.”) van de auteur
 • Je sluit af met een punt (.)

[Indien het boek meerdere auteurs heeft: dan volg je dezelfde volgorde als hierboven en zet een ampersand (&) voor de laatste auteur]

 • publicatiejaar in ronde haken, gevolgd door een punt (.)
 • titel : ondertitel vermeld je cursief
 • editie-informatie zet je tussen ronde haakjes
 • punt (.)

in vierkante haken vermeld je de vorm van de publicatie gevolgd door een punt (.)

 • uitgeverij
 • punt (.)

Als je een wetenschappelijk artikel gebruikt of een e-book dan vermeld je ook de DOI of stabiele URL. Deze kun je terugvinden in de bron die je hebt gebruikt.

Hieronder een tweetal voorbeelden van een boek en een publicatie uit een tijdschrift.

Michiels, A. (2020). Survivalgids – Wat als je hoogsensitief bent?: doe-boek met tips en tricks.

Nieuwenbroek, S., & en Aron verwijst sensory-processing, A. (2007). Hoogsensitieve leerlingen. Tijdschrift voor Orthopedagogiek46, 245-247.

Bronverwijzing bij gebruik van een website

Als je een artikel gebruikt van een website dien je deze ook te vermelden in je literatuurlijst. Dat doe je als volgt:

 • achternaam van de auteur
 • komma (,)
 • initialen van de voornaam of van de voornamen (met spatie, zonder academische titels als “prof.”) van de auteur
 • Je sluit af met een punt (.)

Vervolgens zet je de titel neer van het gebruikte artikel of pagina. De bron schrijf je cursief. En tot slot neem je de URL op in je vermelding.

Zie hieronder een voorbeeld van een artikel van NU.nl.

NU.nl. (2023, 29 april). Golf van ontploffingen in Rotterdam: dit jaar al bijna evenveel als in heel 2022. NU.nl. https://www.nu.nl/binnenland/6261507/golf-van-ontploffingen-in-rotterdam-dit-jaar-al-bijna-evenveel-als-in-heel-2022.html 

Wat hoef je niet te vermelden in je literatuurlijst?

Je hoeft in je literatuurlijst niet te refereren naar:

 • Bronnen die je alleen hebt geraadpleegd.
 • Persoonlijke communicatie (zoals e-mails of telefoongesprekken).
 • Algemene vermeldingen van websites of tijdschriften.

Welke handige tools kun je gebruiken om bronverwijzingen voor je literatuurlijst te genereren?

Uiteraard zijn er handige tools beschikbaar om je literatuurlijst op te maken. Handmatig je bronverwijzingen aanmaken en invoegen via je tekstverwerker is een prima optie als je niet heel veel bronnen gebruikt. Je gebruikt dan de tab Verwijzingen in MS Word of de tab Extra > Citaties in Google Docs. Let wel op want Word gebruikt niet altijd de laatste versie van de APA referentienormen. Je kunt ook gebruik maken van de cite functie vanuit Google Scholar. Hier zie je verschillende referentiestijlen staan.

Je kunt ook gebruik maken van tools als Mendeley of Zotero. Mendeley is een gratis Citation Management tool van Elsevier, en bestaat uit een web-versie en een desktopversie. Zotero is een gratis non-profit Citation Management programma, en bestaat uit een web-versie en een desktopversie.

In alle gevallen adviseren we je om altijd je bronverwijzingen goed te controleren want vaak wordt binnen de hogeschool of universiteit de laatste update van APA gebruikt en het is niet altijd 100% zeker dat de laatste versie ook gebruikt wordt in de tool die je hebt gebruikt. Check daarom altijd welke versie je opleiding hanteert en check je bronnen. Je blijft immers altijd zelf verantwoordelijk voor je resultaat.

Meer tips of een check?

In het volgende artikel leggen we je uit waarom je secuur om moet gaan met bronverwijzingen (bronvermeldingen(. Wil je jouw document en literatuurlijst laten checken op de juiste bronvermeldingen? Onze correctoren Nienke en Jaimie helpen je bij een check. Nienke kan naast APA ook checken op de juridische leidraad. Vraag gerust een gratis adviesgesprek aan of stuur je document toe voor een vrijblijvende offerte.

Over Jouw Scriptiecoach

Jouw Scriptiecoach biedt studenten door heel Nederland en Vlaanderen ondersteuning en support bij het schrijven van het onderzoeksvoorstel, plan van aanpak en scriptie. Je kunt bij ons zowel online scriptiebegeleiding als scriptiebegeleiding op locatie kiezen.

We kunnen je helpen bij onderstaande hulpvragen:

 • Scriptiebegeleiding in de breedste zin van het woord. Of je nu gaat beginnen, vastgelopen bent en geen overzicht meer hebt. Samen met jou onderzoeken we hoe we je weer in beweging krijgen;
 • Als je gaat starten met je scriptie en wilt sparren over je onderzoeksrichting;
 • Als je onderzoeksvoorstel, plan van aanpak of scriptie is afgekeurd of als je gaat herkansen;
 • Als je een check wilt op taal, structuur en gebruikte bronnen;
 • Als je hulp wilt bij het uitvoeren of verwerken van de resultaten van je kwantitatieve onderzoek (SPSS en Stata);
 • Als je uitstelt, last hebt van faalangst of bij een diagnose als ADHD, ADD, dyslexie en/of autisme. Hiervoor hebben we gespecialiseerde scriptiebegeleiders in huis.

Onderaan deze pagina kun je direct contact opnemen voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw Scriptiecoach. Naast Jouw Scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau: Hovestad Marketing en Strategie BV. Voor verschillende opdrachtgevers…

Lees verder...