06 maart 2021

Voorwoord schrijven voor je scriptie

Bijna iedere scriptie, essay, paper of ontwerpgericht onderzoek begint ermee, het voorwoord. Hier vind je praktische tips voor het schrijven van je voorwoord.

Wat is een voorwoord?

Je voorwoord is het eerste stuk tekst dat lezers van je scriptie lezen. Je voorwoord volgt direct na het titelblad en plaats je voor de samenvatting. Je voorwoord is een persoonlijke tekst waarbij de lezer een idee krijgt over wie de schrijver is. Daarnaast is het voorwoord bedoeld om mensen te bedanken die je hebben bijgestaan in het proces. In je voorwoord kun je verder beargumenteren waarom je deze scriptie hebt geschreven. Juist het benadrukken van je persoonlijke drijfveer voor dit specifieke onderwerp zorgt ervoor dat het voorwoord een persoonlijke indruk achterlaat. Daarom is een voorwoord schrijven belangrijk en zeker een aanvulling op je scriptie of verslag.

Verschil voorwoord en inleiding

Een voorwoord schrijven is echt anders dan het schrijven van een inleiding, maar wij merken wel dat het soms door elkaar gehaald wordt. Een inleiding geeft weer waar de inhoud van je scriptie over gaat, zo introduceer je de opdrachtgever waar je afstudeert en geef je aan wat de aanleiding is van je onderzoek. In je voorwoord vertel je veel meer je persoonlijke verhaal, waarom heb je dit onderwerp gekozen? Hoe heb je het schrijven van je voorwoord ervaren? Waar je als lezer bij het lezen van de inleiding een indruk krijgt van de context waarbinnen je je onderzoek gaat uitvoeren geeft het voorwoord juist een indruk van jou als schrijver.

Wat moet er in een voorwoord staan?

In een voorwoord beschrijf je in ieder geval de volgende onderdelen:

  • Begin altijd met de persoonlijke achtergrond, waarom schrijf je deze scriptie.
  • Beschrijf verder je ervaringen tijdens het schrijven, waar liep je tegenaan, waar ben je trots op etc.
  • Je voorwoord is het moment om alle mensen te bedanken, denk hierbij aan je scriptie- of afstudeerbegeleider van je opleiding, je mentor of stagebegeleider bij de organisatie waar je afstudeert, mede studiegenoten, vrienden, familie. Iedereen die jou heeft bijgestaan in het proces.
  • Je voorwoord eindig je met je volledige naam, plaats en datum, vaak in combinatie met de zin ‘Ik wens u veel leesplezier’.
  • Je voorwoord moet kort en bondig zijn, persoonlijk en ook vlot leesbaar zijn, schrijf dus geen enorme lange teksten en het is ook niet de plek waar je de leeswijzer toevoegt. Een voorwoord is maximaal 1 pagina lang.

Hoe ziet de opbouw van het voorwoord eruit?

Dat kan verschillen per opleiding, het is dus wijs om in ieder geval de afstudeerhandleiding te bekijken. Vaak maakt het voorwoord deel uit van de vormeisen, dus voeg deze zeker toe?.

Qua structuur kun je de volgende indeling hanteren:

  • een korte introductie van je onderwerp in maximaal 2 tot 3 zinnen
  • je persoonlijke achtergrond, namelijk:
    • je studie
    • je interesses die betrekking hebben op je scriptie
    • je persoonlijke ervaringen die hebben geleid tot je scriptie
    • je stage/werk naar aanleiding waarvan je de scriptie schrijft
    • de doelgroep voor wie de scriptie bestemd is
    • specifieke ervaringen tijdens het schrijven
  • de taakverdeling (wanneer de scriptie door meerdere personen is geschreven)
  • dankbetuigingen aan personen en instellingen die je hebben geholpen met het schrijven en nakijken van je scriptie

Waar zet ik het dankwoord neer?

Je dankwoord maakt meestal onderdeel uit van het voorwoord. Soms wordt er gevraagd om een apart dankwoord te schrijven. Dat doe je alleen als je extra ruimte nodig hebt om de mensen te bedanken, bijvoorbeeld als je een proefschrift hebt geschreven. Als je een scriptie schrijft is het schrijven van je voorwoord voldoende.

Over Jouw Scriptiecoach

Jouw Scriptiecoach biedt studenten door heel Nederland en Vlaanderen ondersteuning en support bij het schrijven van het onderzoeksvoorstel, plan van aanpak en scriptie. Je kunt bij ons zowel online scriptiebegeleiding als scriptiebegeleiding op locatie kiezen.

We kunnen je helpen bij onderstaande hulpvragen:

  • Scriptiebegeleiding in de breedste zin van het woord. Of je nu gaat beginnen, vastgelopen bent en geen overzicht meer hebt. Samen met jou onderzoeken we hoe we je weer in beweging krijgen;
  • Als je gaat starten met je scriptie en wilt sparren over je onderzoeksrichting;
  • Als je onderzoeksvoorstel, plan van aanpak of scriptie is afgekeurd of als je gaat herkansen;
  • Als je een check wilt op taal, structuur en gebruikte bronnen;
  • Als je hulp wilt bij het uitvoeren of verwerken van de resultaten van je kwantitatieve onderzoek (SPSS en Stata);
  • Als je uitstelt, last hebt van faalangst of bij een diagnose als ADHD, ADD, dyslexie en/of autisme. Hiervoor hebben we gespecialiseerde scriptiebegeleiders in huis.

Onderaan deze pagina kun je direct contact opnemen voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw Scriptiecoach. Naast Jouw Scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau: Hovestad Marketing en Strategie BV. Voor verschillende opdrachtgevers…

Lees verder...