Terug naar scriptietips

09 mei 2024

Voorwoord schrijven voor je scriptie

Bijna iedere scriptie, essay, paper of ontwerpgericht onderzoek begint ermee: het voorwoord. Hier vind je praktische tips voor het schrijven van jouw voorwoord.

Voorwoord schrijven voor je scriptie
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Wat is een voorwoord?

Je voorwoord is het eerste stuk tekst dat lezers van je scriptie lezen. Je voorwoord volgt direct na het titelblad en je plaatst het voor de samenvatting. Je voorwoord is een persoonlijke tekst waarbij de lezer een idee krijgt over wie de schrijver is. Daarnaast is het voorwoord bedoeld om mensen te bedanken die je hebben bijgestaan in het proces. In je voorwoord kun je verder beargumenteren waarom je deze scriptie hebt geschreven. Juist het benadrukken van je persoonlijke drijfveer voor dit specifieke onderwerp zorgt ervoor dat het voorwoord een persoonlijke indruk achterlaat. Daarom is het belangrijk om een voorwoord te schrijven, dit is zeker een aanvulling op je scriptie of verslag.

Verschil voorwoord en inleiding

Een voorwoord schrijven is echt anders dan het schrijven van een inleiding, maar wij merken wel dat het soms door elkaar gehaald wordt. Een inleiding geeft weer waar de inhoud van je scriptie over gaat, zo introduceer je de opdrachtgever bij wie je afstudeert en geef je aan wat de aanleiding is van je onderzoek. In je voorwoord vertel je juist veel meer je persoonlijke verhaal, waarom heb je dit onderwerp gekozen? Hoe heb je het schrijven van je voorwoord ervaren? Waar je als lezer bij het lezen van de inleiding een indruk krijgt van de context waarbinnen je je onderzoek gaat uitvoeren, geeft het voorwoord juist een indruk van jou als schrijver.

Wat moet er in een voorwoord staan?

In een voorwoord beschrijf je in ieder geval de volgende onderdelen:

  • Begin altijd met de persoonlijke achtergrond. Waarom schrijf je deze scriptie? Beschrijf verder je ervaringen tijdens het schrijven. Waar liep je tegenaan? Waar ben je trots op? Je voorwoord is het moment om alle mensen te bedanken. Denk hierbij aan je scriptie- of afstudeerbegeleider van je opleiding, je mentor of stagebegeleider bij de organisatie waar je afstudeert, medestudenten, vrienden en familie. Iedereen die jou heeft bijgestaan in het proces.
  • Je voorwoord eindig je met je volledige naam, plaats en datum, vaak in combinatie met de zin ‘Ik wens u veel leesplezier’.
  • Je voorwoord moet kort, bondig en persoonlijk zijn. Het moet ook vlot leesbaar zijn, dus schrijf geen lange teksten. Het is niet de plek om de leeswijzer toe te voegen. Een voorwoord mag maximaal 1 pagina lang zijn.

Hoe ziet de opbouw van het voorwoord eruit?

De opbouw van het voorwoord kan verschillen per opleiding, dus het is verstandig om in ieder geval de afstudeerhandleiding te raadplegen. Het voorwoord maakt vaak deel uit van de vereisten voor de vormgeving, dus voeg dit zeker toe.

Qua structuur kun je de volgende indeling hanteren:

  • Een korte introductie van je onderwerp in maximaal 2 tot 3 zinnen
  • Je persoonlijke achtergrond, namelijk:
  • Je studie
  • Je interesses die betrekking hebben op je scriptie
  • Je persoonlijke ervaringen die hebben geleid tot je scriptie
  • Je stage/werk naar aanleiding waarvan je de scriptie schrijft
  • De doelgroep voor wie de scriptie bestemd is
  • Specifieke ervaringen tijdens het schrijven
  • De taakverdeling (wanneer de scriptie door meerdere personen is geschreven)
  • Dankbetuigingen aan personen en instellingen die je hebben geholpen met het schrijven en nakijken van je scriptie.

Waar zet ik het dankwoord neer?

Je dankwoord maakt meestal deel uit van het voorwoord. Soms wordt er gevraagd om een apart dankwoord te schrijven, maar dat doe je alleen als je extra ruimte nodig hebt om de mensen te bedanken, bijvoorbeeld bij het schrijven van een proefschrift. Als je een scriptie schrijft, is het voldoende om je dankwoord in het voorwoord op te nemen.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...