Terug naar scriptietips

06 mei 2024

Concentratieproblemen? Zo schrijf ook jij succesvol je scriptie!

Heb jij tijdens je afstudeerproces en het schrijven van je scriptie soms moeite om je te concentreren? Concentratieproblemen komen vaak voor bij veel studenten. Als je echter merkt dat je hele dagen bezig bent, nauwelijks vooruitgang boekt en je concentratie niet kunt behouden of jezelf er niet toe kunt zetten, dan heb je mogelijk een concentratieprobleem.

Concentratieproblemen
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Herken je jezelf in het volgende rijtje?

  • Het is moeilijk om je aandacht bij een bepaalde taak te houden.
  • Je bent vergeetachtig en chaotisch.
  • Het kost je moeite om het overzicht te behouden en je activiteiten te ordenen.
  • Je raakt snel afgeleid van waar je mee bezig bent.

Lees dan snel verder en bekijk onze praktische tips over hoe je tijdens het afstuderen kunt omgaan met concentratieproblemen.

Wanneer spreek je van concentratieproblemen?

Als je concentratieproblemen hebt, zorgt dit er vaak voor dat je moeite hebt om je te focussen op één activiteit of taak. Concentratieproblemen hebben verschillende symptomen, maar vergeetachtigheid en chaotisch zijn (in je hoofd) zijn wel de meest voorkomende symptomen.

Concentratieproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo is het vaak moeilijk om je te concentreren wanneer je moe bent of onder druk staat. Deze situaties zijn meestal tijdelijk en je kunt jezelf herstellen nadat je goed hebt bijgeslapen of dat spannende examen hebt afgerond. Maar soms duren concentratieproblemen langer en is er meer aan de hand.

Vaak staan concentratieproblemen niet op zichzelf en spelen andere factoren een rol, zoals depressie, overspannenheid, burn-out of een functiebeperking zoals ADHD en ADD. Daarnaast kan een verminderde hersenfunctie ook leiden tot concentratieproblemen. Dit heeft vaak te maken met een verminderde doorbloeding van het hersenweefsel, wat weer vaak te wijten is aan factoren zoals overgewicht, diabetes, roken, stress en hogere leeftijd.

Je kunt je voorstellen dat wanneer je gaat afstuderen en een scriptie wilt schrijven, concentratieproblemen ervoor kunnen zorgen dat je weinig vooruitgang boekt en daardoor studievertraging kunt oplopen. Er is te veel onrust in zowel je omgeving als in jezelf, en dat 'patroon' moet eerst doorbroken worden.

Wat kun je zelf doen aan je concentratieproblemen?

Neem regelmatig pauze

Soms werk je te lang door en dan raakt op een gegeven moment letterlijk de energie op. Door korte pauzes te nemen en dat meerdere keren per dag te doen, zorg je ervoor dat je regelmatig je batterij weer oplaadt. Plan deze pauzes ook voor jezelf in. Begin bijvoorbeeld elke dag om 09.00 uur en eindig om 17.00 uur. Neem een koffiepauze om 10.30 uur, ga lunchen van 12.30-13.00 uur en neem een theepauze in de middag om 14.30 uur.

Zo creëer je regelmaat en verander je je huidige ritme. Hoe vaak je pauze moet nemen, verschilt van persoon tot persoon. Maar zorg ervoor dat je minimaal twee korte pauzes neemt van 15 minuten en minstens 30 minuten lunchpauze neemt.

Zorg goed voor jezelf

Niemand kan goed functioneren zonder gezonde voeding en voldoende slaap. Zorg ervoor dat je minimaal 8 uur per dag slaapt. Beperk je koffiegebruik, drink veel water en eet gezond én regelmatig. Sporten zorgt ervoor dat je na inspanning ook kunt ontspannen. Maak daarom echt tijd vrij in je dagindeling. En tot slot, maak met jezelf de afspraak dat wanneer je de hele dag hebt gewerkt, je 's avonds gewoon ontspanning neemt en iets leuks gaat doen. Je mag jezelf ook belonen!

Kies voor een rustige omgeving

Als je in een drukke kantoortuin of een druk café zit, is het ook lastig om je te concentreren. Het is daarom beter om op een rustige plek met zo min mogelijk prikkels te werken. Vaak kun je terecht in de bibliotheek en op de campus is er meestal een stiltezone om in te werken. Zet, wanneer je aan je scriptie werkt, ook de meldingen van je sociale media-accounts en e-mail uit, zodat je niet afgeleid wordt. Zet je telefoon ook uit of op stil. Laat tot slot ook aan je omgeving weten wanneer je studeert en niet gestoord wilt worden.

Plan je piekertijd

Als je merkt dat je vooral vaak afgeleid wordt door allerlei gedachten, is het goed om een specifiek piekermoment in te plannen en de dagelijkse routine te behouden. Dat betekent dat je op een vast moment van de dag tijd vrijmaakt om te piekeren. Het is vaak handig om dit in de middag te doen, voordat je gaat afsluiten. Je geeft jezelf dan 30 minuten de tijd om alle gedachten de revue te laten passeren. Na die tijd sluit je het piekermoment gewoon weer af.

Als er gedurende de dag steeds piekermomenten opkomen en je merkt dat je gedachten worden afgeleid, schrijf ze dan kort op. Besteed er vervolgens geen aandacht meer aan en ga verder met waar je mee bezig was. Je zult merken dat het opschrijven helpt om je aandacht weer terug te brengen naar je scriptie en dat je zaken veel meer gaat relativeren wanneer je aan het einde van de middag je pieker-halfuurtje hebt.

Focus op het hier en nu

Mindfulness helpt je om aandacht te trainen en in het moment te zijn. Het zorgt ervoor dat je minder gaat piekeren door jezelf toe te staan dat de gedachten die je hebt er mogen zijn. Hierdoor ervaar je minder stress en leer je tevreden te zijn met wat er op dit moment is. Veel hogescholen en universiteiten bieden de mogelijkheid om een mindfulness training te volgen. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van de Mindfulness App van VGZ, die je gratis kunt downloaden.

Neem concentratieproblemen serieus

Met de bovenstaande tips kun je zelf je concentratieboog verbeteren. Als je echter last hebt van psychische klachten, zoals bijvoorbeeld depressie, chronische vermoeidheid, overspannenheid of een burn-out, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen, te beginnen bij een afspraak met je huisarts. Bedenk ook dat wanneer je overspannen, burn-out bent of last hebt van een depressie, je eerst moet focussen op herstel. Gun jezelf dit herstel en bespreek het met je opleiding. Maak samen met je afstudeerbegeleider en je opleiding een plan en bekijk tevens welke regelingen je hogeschool of universiteit aanbiedt waar je gebruik van kunt maken.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...