30 augustus 2020

Concentratieproblemen? Zo schrijf ook jij succesvol je scriptie!

Heb jij gedurende je afstudeerproces en het schrijven van je scriptie soms moeite om je te concentreren? Concentratieproblemen komen bij veel studenten voor. Als je echter merkt dat je hele dagen bezig bent, nauwelijks vorderingen maakt en gewoon je concentratie niet vast kunt houden en jezelf hier ook niet toe kunt brengen, dan heb je wellicht een concentratieprobleem.

Herken je jezelf in het volgende rijtje?

  • Het is moeilijk om je aandacht bij een bepaalde taak te houden.
  • Je bent vergeetachtig en chaotisch.
  • Het kost je moeite om het overzicht te houden en je activiteiten te ordenen.
  • Je bent snel afgeleid van waar je mee bezig bent.

Lees dan gauw verder en lees onze praktische tips hoe je gedurende het afstuderen met deze concentratieproblemen om kunt gaan.

Wanneer spreek je van concentratieproblemen?

Als je een concentratieprobleem hebt zorgt dit er vaak voor dat je moeite hebt om jezelf te focussen op één activiteit of taak. Concentratieproblemen hebben verschillende symptomen maar vergeetachtigheid en chaotisch zijn (in je hoofd) zijn wel de meest voorkomende symptomen.

Concentratieproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo is het vaak lastig om je te concentreren als je moe bent of onder druk staat. Dit zijn vaak tijdelijke situaties waardoor je jezelf weer kunt herpakken als je goed hebt bijgeslapen of dat spannende examen hebt afgelegd. Maar soms zijn concentratieproblemen van langere duur en is er meer aan de hand.

Vaak staan concentratieproblemen ook niet op zichzelf en spelen andere factoren een rol zoals depressie, overspannenheid, burn-out of een functiebeperking als ADHD en ADD. Daarnaast kan een verminderde hersenfunctie ook voor concentratieproblemen zorgen. Dit heeft vaak te maken met een verslechterde doorbloeding van het hersenweefsel en dat heeft vaak te maken met factoren als overgewicht, diabetes, roken, stress en hogere leeftijd.

Je kunt je voorstellen dat als je gaat afstuderen en een scriptie wilt schrijven, concentratieproblemen ervoor kunnen zorgen dat je weinig meters maakt en dat je daardoor studievertraging kunt oplopen. Er is te veel onrust in je omgeving en in jezelf en dat ‘patroon’ moet eerst worden doorbroken.

Wat kun je zelf doen aan je concentratieproblemen?

Neem regelmatig pauze

Soms werk je te lang door en dan is op een gegeven moment letterlijk de energie op. Door korte pauzes te nemen en dat meerdere keren per dag te doen zorg je ervoor dat je regelmatig je batterij weer oplaadt. Plan deze pauzes ook voor jezelf in. Begin bijvoorbeeld iedere dag om 9.00 uur en eindig om 17.00 uur. Neem een koffiepauze om 10.30u, ga lunchen van 12.30-13.00 uur en neem een theepauze in de middag om 14.30 uur.

Zo creëer je regelmaat en daarmee verander je je huidige ritme. Hoe vaak je pauze moet nemen is van persoon tot persoon verschillend. Maar zorg wel dat je minimaal twee korte pauzes neemt van 15 min en minimaal 30 min gaat lunchen.

Zorg goed voor jezelf

Niemand kan goed functioneren zonder gezonde voeding en voldoende slaap. Zorg dat je minimaal 8 uur per dag slaapt. Beperk je koffiegebruik, drink veel water en eet gezond én regelmatig. Sporten zorgt ervoor dat je nadat je jezelf hebt ingespannen ook kunt ontspannen. Maak daarvoor dus echt tijd in je dagindeling. En tot slot, maak met jezelf de afspraak dat als je de hele dag hebt gewerkt je ’s avonds gewoon ontspanning neemt en wat leuks gaat doen. Je mag jezelf ook belonen!

Kies voor een rustige omgeving

Als je in een drukke kantoortuin of een druk café zit is het ook lastig om je te concentreren. Het is daarom beter om op een rustige plek met zo min mogelijk prikkels te werken. Vaak kun je in de bibliotheek terecht en ook bij je campus is het vaak mogelijk om in een stiltezone te werken. Zet als je aan je scriptie werkt ook de meldingen van je socialemedia-accounts en mail uit zodat je niet afgeleid wordt. En zet je telefoon uit of op stil. Laat tot slot ook aan je omgeving weten wanneer je studeert en niet gestoord wilt worden.

Plan je piekertijd

Als je merkt dat je vooral veel wordt afgeleid door allerlei gedachten dan doe je er goed aan om een piekermoment in te plannen. Dat betekent dat je op een vast moment van de dag mag piekeren. Vaak is het goed om dit aan het einde van de middag te doen voordat je gaat afsluiten. Dan geef je jezelf 30 minuten de tijd om te piekeren. Je mag dan alle gedachten de revue laten passeren en daarna sluit je gewoon het piekermoment af.

Komen er gedurende de dag steeds piekermomenten op en merk je dat je gedachten wordt afgeleid, schrijf deze dan kort op. Besteed er daarna geen aandacht meer aan en ga verder met waar je mee bezig was. Je zult zien dat het opschrijven helpt om je aandacht weer terug te brengen naar je scriptie en dat je zaken veel meer gaat relativeren als je aan het einde van de middag je pieker-halfuurtje hebt.

Focus op het hier en nu

Mindfulness hebt je om je aandacht te trainen en in het nu te laten zijn, het zorgt ervoor dat je minder gaat piekeren door jezelf toe te staan dat de gedachten die je hebt er mogen zijn. Je ervaart minder stress en leert om blij te zijn met wat er is op dit moment. Veel hogescholen en universiteiten bieden de mogelijkheid om een training mindfulness te volgen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van de Mindfulness App van VGZ. Deze kun je gratis downloaden.

Neem concentratieproblemen serieus

Met bovenstaande tips kun je zelf jouw concentratieboog verbeteren. Als je echter last hebt van psychische klachten zoals bijvoorbeeld depressie, chronische vermoeidheid, overspannenheid of burn-out, dan doe je er goed aan om professionele hulp in te schakelen te beginnen met een afspraak bij je huisarts. Bedenk ook dat als je overspannen of burn-out bent of last hebt van een depressie, je eerst moet focussen op herstel. Gun jezelf dit herstel ook en praat erover met je opleiding. Maak samen met je afstudeerbegeleider en je opleiding een plan en kijk ook of je gebruik kunt maken van de regelingen die je hogeschool of universiteit aanbiedt.

Over Jouw Scriptiecoach

Jouw Scriptiecoach biedt studenten door heel Nederland en Vlaanderen ondersteuning en support bij het schrijven van het onderzoeksvoorstel, plan van aanpak en scriptie. Je kunt bij ons zowel online scriptiebegeleiding als scriptiebegeleiding op locatie kiezen.

We kunnen je helpen bij onderstaande hulpvragen:

  • Scriptiebegeleiding in de breedste zin van het woord. Of je nu gaat beginnen, vastgelopen bent en geen overzicht meer hebt. Samen met jou onderzoeken we hoe we je weer in beweging krijgen;
  • Als je gaat starten met je scriptie en wilt sparren over je onderzoeksrichting;
  • Als je onderzoeksvoorstel, plan van aanpak of scriptie is afgekeurd of als je gaat herkansen;
  • Als je een check wilt op taal, structuur en gebruikte bronnen;
  • Als je hulp wilt bij het uitvoeren of verwerken van de resultaten van je kwantitatieve onderzoek (SPSS en Stata);
  • Als je uitstelt, last hebt van faalangst of bij een diagnose als ADHD, ADD, dyslexie en/of autisme. Hiervoor hebben we gespecialiseerde scriptiebegeleiders in huis.

Onderaan deze pagina kun je direct contact opnemen voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw Scriptiecoach. Naast Jouw Scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau: Hovestad Marketing en Strategie BV. Voor verschillende opdrachtgevers…

Lees verder...