Terug naar scriptietips

06 mei 2024

Afstuderen en een scriptie schrijven met autisme

Regelmatig krijgen wij aanvragen van ouders en studenten waarbij het afstuderen en het schrijven van de scriptie moeizaam verloopt door autisme. Daarom is het tijd voor een artikel met een aantal tips hoe je met autisme succesvol kunt afstuderen.

Afstuderen en een scriptie schrijven met autisme
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Wat is autisme?

Als het over autisme gaat, wordt er vaak gesproken over een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Bij mensen met autisme verloopt de informatieverwerking in de hersenen anders, waardoor zij vaak moeite hebben met het goed inschatten van sociale situaties. Ook kan het lastig zijn om om te gaan met veranderingen en feedback op de juiste manier te interpreteren. Mensen met autisme nemen vaak alles letterlijk en interpreteren feedback ook heel letterlijk. Het helpt meestal om mensen met autisme te voorzien van heldere uitleg en instructies waarom dingen anders zijn of aangepast moeten worden.

Kenmerken van autisme

Je hersenen werken anders

Als je autisme hebt, werken je hersenen anders en betekent dit dat de informatie die binnenkomt op een andere manier wordt verwerkt. Wat we vaak zien, is dat mensen met autisme minder goed andere mensen begrijpen en aanvoelen. Daarnaast hebben mensen met autisme ook vaak moeite met het scheiden van hoofdzaken en bijzaken. Juist voor mensen met autisme is regelmaat en voorspelbaarheid belangrijk. Het werken met vaste patronen, het herkennen van situaties waarin stress ontstaat omdat de situatie anders is dan verwacht, en het aanleren van vaardigheden helpen daarbij.

Sociale situaties zijn vaak lastig

Vaak zijn sociale situaties moeilijk voor mensen met autisme, omdat zij het lastig vinden om te begrijpen wat andere mensen bedoelen. Ze nemen woorden vaak letterlijk en hebben moeite met het interpreteren van de toon en de gezichtsuitdrukking, waardoor de boodschap anders kan overkomen. Dat kan vaak irritatie veroorzaken, omdat zij een ander beeld hebben van de werkelijkheid dan de persoon die de boodschap overbrengt. Ook kan het moeilijk zijn om contact te maken met anderen of een spontaan gesprek te voeren. Soms kunnen zij ook moeilijk inschatten welk gedrag er van hen verwacht wordt in bepaalde situaties, waardoor zij ongepast of onhandig kunnen reageren.

Structuur, regelmaat en routine zijn belangrijk

Vaak zien we dat mensen met autisme zelf een vaste volgorde in handelingen en patronen bedenken. Dit geeft hen regelmaat, routine en structuur en helpt ook om beter om te gaan met externe en interne prikkels waar mensen met autisme vaak extra gevoelig voor zijn. Het hebben van een routine is juist positief, maar wanneer de routine verstoord wordt door een onverwachte gebeurtenis kan dat stress veroorzaken.

Autisme staat niet altijd op zichzelf

Autisme staat daarnaast vaak niet op zichzelf en komt vaak voor in combinatie met verschillende andere functiebeperkingen, zoals ADHD, angststoornissen, depressie of eetstoornissen.

Autisme brengt ook kwaliteiten met zich mee

Tot slot, om positief af te sluiten, brengt het hebben van autisme ook bijzondere kwaliteiten met zich mee. Mensen met autisme hebben bijvoorbeeld oog voor detail, kunnen analytisch denken, zijn eerlijk, loyaal en hebben vaak technisch inzicht.

Waarom is het zo lastig om een scriptie te schrijven als je autisme hebt?

Bij het afstuderen en het schrijven van een scriptie wordt van je verwacht dat je zelfstandig kunt werken. Je hebt de vrijheid om je eigen dag in te delen, je maakt zelf afspraken met je stagebedrijf en je hebt af en toe overleg met je afstudeerbegeleider over de voortgang. Feedback over je scriptie en afstudeerproces krijg je meestal mondeling of in opmerkingen in het document zelf. Echter, vaak heb je behoefte aan meer specifieke details om het grotere verband te begrijpen en te weten wat je afstudeerbegeleider precies van je verwacht. Je wilt vaak ook graag alles goed doen. Als je dan je document aanpast en weer feedback krijgt die je moeilijk kunt plaatsen, kan het schrijven van een scriptie ineens een last worden.

Ook merken we vaak dat studenten met autisme als feedback krijgen dat er geen rode draad in het verhaal zit en dat gemaakte keuzes niet worden onderbouwd. Vaak zit er veel kennis in je hoofd en loop je vast wanneer je dit op papier gaat zetten, omdat je moeite hebt met het schrijven van hoofd- en bijzaken en daardoor te gedetailleerd opschrijft wat je bedoelt.

Wat kun je zelf doen?

Als je autisme hebt en gaat afstuderen, kun je zelf aan de slag gaan met onderstaande tips:

Minimaliseer prikkels

Zorg ervoor dat je zo min mogelijk prikkels in je omgeving hebt wanneer je gaat studeren. Zet je telefoon uit en zoek een vaste werkplek waar je jezelf kunt installeren terwijl je aan je scriptie werkt.

Maak afspraken met je afstudeerbegeleider

Wees eerlijk tegenover je afstudeerbegeleider en geef aan waar je uitdagingen liggen met betrekking tot het schrijven van je scriptie. Als je de neiging hebt om te veel in detail te treden, is het verstandig om dit direct aan te geven zodat je begeleider hiermee rekening kan houden. Het kan je wellicht helpen als je begeleider niet alleen feedback stuurt via e-mail, maar dit ook persoonlijk met je bespreekt. Het is het beste om deze afspraken direct aan het begin te maken met je afstudeerbegeleider. Zorg er daarom voor dat je direct aan het begin een afspraak maakt en meteen concrete afspraken vastlegt.

Kijk naar de mogelijkheden voor ondersteuning bij je opleiding

Bekijk wat de mogelijkheden zijn bij jouw universiteit of hogeschool wanneer je autisme hebt. Bijna iedere opleiding biedt hiervoor faciliteiten aan en vaak krijg je ook de mogelijkheid om langer over je afstuderen te doen wanneer je een functiebeperking hebt.

Werk met een planning

Vraag hulp bij het opstellen van een duidelijke planning met deadlines en specifieke momenten waarop je aan bepaalde onderdelen van je scriptie werkt. Vermeld ook concreet welke taken uitgevoerd moeten worden. Neem ook al je andere activiteiten en hobby's op in de planning, dit geeft overzicht. Zorg voor regelmaat, zodat je weet wat er op je afkomt. Probeer waar mogelijk elke week hetzelfde in te plannen. Het gebruiken van een planbord kan hierbij erg nuttig zijn, vooral als je deze op een plek hangt waar je hem constant kunt zien.

Kijk ook of er externe regelingen zijn

Kijk ook naar welke externe regelingen je kunnen helpen. Zo biedt DUO de mogelijkheid om bij een functiebeperking langer studiefinanciering te ontvangen. Daarnaast kun je onderzoeken of je bij je gemeente een persoonsgebonden budget kunt aanvragen voor extra hulp bij planning, studeren of het organiseren van je leven. Dit budget kun je bijvoorbeeld gebruiken voor coaching, maar bespreek dit wel vooraf met de gemeente waar je woont, want dit kan per gemeente verschillen.

Wil je meer weten over autisme? Op de website autisme.nl wordt duidelijk uitgelegd wat autisme precies inhoudt, welke combinaties vaak voorkomen en wat je eraan kunt doen.

Hoe kunnen wij je helpen?

Bij Jouw Scriptiecoach werken meerdere scriptiebegeleiders met een achtergrond als coach en ervaring met functiebeperkingen zoals ADHD, ADD, dyslexie en autisme. Wij begrijpen wat er bij jou speelt en samen onderzoeken we met jou waarom je het schrijven van je scriptie zo lastig vindt. Vaak helpt het om regelmaat en structuur te creëren als houvast, zodat je een veilige omgeving hebt om af te kunnen studeren. Hier helpen we je bij.

Daarnaast helpen we je ook bij de planning en geven we concrete tips en adviezen voor je scriptie. Wij helpen je ook met het interpreteren van de feedback die je van je opleiding hebt ontvangen. Met onze begeleiding zorgen we ervoor dat zaken voor jou begrijpelijk worden, zodat je op tijd kunt afstuderen.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...