28 augustus 2020

Afstuderen en een scriptie schrijven met autisme

Regelmatig krijgen wij aanvragen van ouders en studenten waarbij het afstuderen en het schrijven van de scriptie door autisme moeizaam verloopt. Daarom tijd voor een artikel met een aantal tips hoe je met autisme toch succesvol kunt afstuderen.

Wat is autisme?

Als het om autisme gaat spreekt men vaak over een autisme spectrum stoornis (ASS). Bij mensen met autisme verloopt de informatieverwerking in de hersenen anders en daardoor vinden ze het vaak lastig om sociale situaties goed in te schatten. Ook kan het lastig zijn om met veranderingen om te gaan en feedback op de juiste manier te interpreteren. Mensen met autisme nemen zaken vaak letterlijk waar en nemen feedback ook heel letterlijk. Meestal helpt het om mensen met autisme te voorzien van een heldere uitleg en instructie waarom dingen anders zijn of aangepast moeten worden.

Kenmerken autisme

Je hersenen werken anders

Als je autisme hebt werken je hersenen anders en dat betekent dat de informatie die binnenkomt op een andere manier door de hersenen wordt verwerkt. Wat we vaak zien is dat mensen met autisme andere mensen minder goed begrijpen en aanvoelen. Daarnaast hebben mensen met autisme ook vaak moeite hebben met het scheiden van hoofd- en bijzaken. Juist voor mensen met autisme is regelmaat en voorspelbaarheid belangrijk, het werken met vaste patronen, het herkennen van situaties waarin stress ontstaat omdat de situatie anders is als verwacht en het aanleren van vaardigheden helpen daarbij.

Sociale situaties zijn vaak lastig

Vaak zijn sociale situaties zijn moeilijk, omdat mensen met autisme het lastig vinden om te begrijpen wat andere mensen bedoelen. Je neemt woorden vaak letterlijk en hebt een filter voor de toon en de gezichtsuitdrukking waardoor de boodschap anders over kan komen. Dat kan dan vaak irritatie opleveren, omdat je een ander beeld hebt van de waarheid dan de persoon die de boodschap brengt. Ook kan het lastig zijn om contact te maken met anderen of om een spontaan gesprek te voeren. Soms kan het ook lastig voor je zijn om in te schatten welk gedrag er van je verwacht wordt in bepaalde situaties waardoor je ongepast of onhandig kunt reageren.

Structuur, regelmaat en routine zijn belangrijk

We zien vaak dat mensen met autisme voor zichzelf een vaste volgorde in handelingen en patronen hebben bedacht. Dit geeft ze regelmaat, routine en structuur en helpt ook om beter om te gaan met externe en interne prikkels waar mensen met autisme vaak extra gevoelig voor zijn. Het hebben van een routine is juist een goede zaak, echter als de routine verstoord wordt door een onverwachte gebeurtenis kan dat stress opleveren.

Autisme staat niet altijd op zichzelf

Autisme staat daarnaast vaak niet op zichzelf en is vaak een combinatie van verschillende functiebeperkingen zoals ADHD, angststoornis, depressie of een eetstoornis.

Autisme brengt ook kwaliteiten met zich mee

Tot slot om ook positief af te sluiten, het hebben van autisme brengt ook bijzondere kwaliteiten met zich mee. Zo hebben mensen met autisme bijvoorbeeld oog voor detail, kunnen analytisch denken, zijn eerlijk, loyaal en hebben vaak technisch inzicht.

Waarom is het schrijven van een scriptie met autisme zo lastig?

Als je gaat afstuderen en een scriptie gaat schrijven wordt verwacht van je opleiding dat je zelfstandig kunt werken. Je mag je eigen dag indelen, je maakt zelf afspraken met je stagebedrijf en af en toe overleg je met je afstudeerbegeleider van je opleiding over de vorderingen die je gemaakt hebt. Feedback over je afstudeerproces en scriptie ontvang je vaak mondeling of door opmerkingen in het document zelf. Terwijl je juist meer behoefte hebt aan details om het grote verband te kunnen zien en te begrijpen wat je afstudeerbegeleider nu precies van je verwacht. Vaak wil je dingen ook heel goed doen. Als je dan je document aanpast en inlevert en weer feedback krijgt die je moeilijk kunt thuisbrengen, dan kan het schrijven van een scriptie ineens een blok aan je been worden.

Ook merken we vaak dat studenten met autisme als feedback krijgen dat er geen rode draad in het verhaal zit en dat gemaakte keuzes niet worden onderbouwd. Vaak zit veel kennis in je hoofd en als je dit op papier gaat zetten loop je vast omdat je de hoofd- en bijzaken lastig kunt schrijven en daardoor veel te veel gedetailleerd opschrijft wat je nu bedoelt.

Wat kun je zelf doen?

Als je autisme hebt en gaat afstuderen kun je zelf met onderstaande tips alvast aan de slag gaan:

Minimaliseer prikkels

Zorg dat je zo min mogelijk prikkels in je omgeving hebt als je gaat studeren. Zet je telefoon uit en zoek een vaste werkplek waar je jezelf kunt installeren als je aan je scriptie werkt.

Maak afspraken met je afstudeerbegeleider

Wees eerlijk naar je afstudeerbegeleider van je opleiding, geef aan waar je uitdagingen liggen als het om het schrijven van je scriptie gaat. Als je de neiging hebt om te verzanden in details is het verstandig dit direct aan te geven zodat je begeleider hier rekening mee kan houden. Wellicht helpt het jou bijvoorbeeld als je begeleider niet alleen de feedback op je document mailt maar dat je deze ook nog persoonlijk na kunt bespreken. Je kunt deze afspraken het beste meteen aan het begin maken met je afstudeerbegeleider, zorg daarom dat je aan het begin direct een afspraak inplant met je afstudeerbegeleider en ook direct concrete afspraken maakt.

Kijk naar de mogelijkheden voor ondersteuning bij je opleiding

Kijk wat de mogelijkheden bij jouw universiteit of hogeschool zijn wanneer je autisme hebt. Bijna iedere opleiding biedt hiervoor faciliteiten aan en vaak mag je ook langer over je afstuderen doen bij een functiebeperking.

Werk met een planning

Vraag hulp om een heldere planning op te stellen met deadlines en momenten waarop je aan bepaalde onderdelen van je scriptie werkt. Wees ook specifiek, geef echt aan wat er concreet gedaan moet worden. Neem in je planning ook alle andere momenten op zoals je hobby’s en andere activiteiten. Dat geeft je overzicht. Zorg hierbij ook voor regelmaat zodat je weet wat er op je af komt. Probeer waar mogelijk iedere week hetzelfde in te plannen. Het werken met een planbord kan hierbij heel goed helpen, zeker als je deze ophangt op een plek waar je deze steeds kunt zien.

Kijk ook of er externe regelingen zijn

Kijk ook van welke externe regelingen je gebruik kunt maken. Zo biedt DUO de mogelijkheid om op grond van een functiebeperking langer studiefinanciering te krijgen. Daarnaast kun je kijken of je bij je gemeente persoonsgebonden budget kunt aanvragen om extra hulp bij de planning, het studeren of het organiseren van je leven te krijgen. Dit budget kun je dan bijvoorbeeld inzetten voor coaching, maar overleg dit wel van tevoren met de gemeente waar je woont, dit kan per gemeente verschillen.

Meer weten over autisme? Op de site autisme.nl staat concreet uitgelegd wat autisme precies is, welke combinaties vaak voorkomen en wat je eraan kunt doen.

Hoe kunnen wij je helpen?

Bij Jouw Scriptiecoach werken meerdere scriptiebegeleiders met een achtergrond als coach en ervaring met functiebeperkingen zoals ADHD, ADD, dyslexie en autisme. Wij begrijpen wat er bij jou speelt en samen onderzoeken we met jou waarom je het schrijven van je scriptie zo lastig vindt. Vaak helpt het om regelmaat en structuur te creëren als kapstok zodat je een veilige omgeving hebt om af te kunnen studeren. Hier helpen we je bij. Daarnaast helpen we je ook bij de planning en geven we je concrete tips en adviezen voor je scriptie. Ook helpen wij je met het interpreteren van de feedback die je hebt ontvangen van je opleiding. Met onze begeleiding maken we zaken voor jou begrijpelijk zodat jij ook op tijd kunt afstuderen.

Over Jouw Scriptiecoach

Jouw Scriptiecoach biedt studenten door heel Nederland en Vlaanderen ondersteuning en support bij het schrijven van het onderzoeksvoorstel, plan van aanpak en scriptie. Je kunt bij ons zowel online scriptiebegeleiding als scriptiebegeleiding op locatie kiezen.

We kunnen je helpen bij onderstaande hulpvragen:

  • Scriptiebegeleiding in de breedste zin van het woord. Of je nu gaat beginnen, vastgelopen bent en geen overzicht meer hebt. Samen met jou onderzoeken we hoe we je weer in beweging krijgen;
  • Als je gaat starten met je scriptie en wilt sparren over je onderzoeksrichting;
  • Als je onderzoeksvoorstel, plan van aanpak of scriptie is afgekeurd of als je gaat herkansen;
  • Als je een check wilt op taal, structuur en gebruikte bronnen;
  • Als je hulp wilt bij het uitvoeren of verwerken van de resultaten van je kwantitatieve onderzoek (SPSS en Stata);
  • Als je uitstelt, last hebt van faalangst of bij een diagnose als ADHD, ADD, dyslexie en/of autisme. Hiervoor hebben we gespecialiseerde scriptiebegeleiders in huis.

Onderaan deze pagina kun je direct contact opnemen voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw Scriptiecoach. Naast Jouw Scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau: Hovestad Marketing en Strategie BV. Voor verschillende opdrachtgevers…

Lees verder...