03 februari 2020

Hoe schrijf je een goede scriptie Rechten?

Als je Rechten studeert zal je scriptie vooral om het beargumenteren gaan van je betoog. Je wilt een bepaald standpunt zo overtuigend mogelijk naar voren brengen. Hoe je je scriptie opbouwt en tot een goede argumentatie komt speelt hierbij een belangrijke rol. In dit artikel geven we je tips voor het schrijven van een goede scriptie Rechten.

Kies een actueel thema

Kies een onderwerp dat je echt interesseert en zorg ook dat het om een actueel thema gaat. Beschrijf vervolgens de achtergrond en relevantie van het onderwerp, waarom moet dit onderzocht worden, wat gebeurt er als er niets veranderd? Zo kom je tot de onderzoeksdoelstelling en centrale onderzoeksvraag. Bij Rechten is je onderzoeksvraag de basis van je scriptie.

Onderbouw je argumentatie

Na een heldere inleiding waarin je duidelijk schetst wat het probleem is, ga je aan de slag met de verkenning in theorie waarmee je komt tot de juiste deelvragen. Vervolgens ga je je argumentatie onderbouwen door aanvullend te onderzoeken wat de wetgeving en jurisprudentie hierover zegt. Ook kun je, afhankelijk van je onderwerp, ervoor kiezen om aanvullend onderzoek te doen (interviews en/of een enquête). Zo kom je tot een helder onderbouwd betoog en conclusie. Hierbij geef je antwoord op de centrale onderzoeksvraag waarbij je helder je eigen standpunt meeneemt en onderbouwt.

Zorg dat je scriptie taalkundig op orde is

Je scriptie moet taalkundig altijd kloppen maar als je Rechten studeert moet je echt een scriptie in correct Nederlands opleveren, de rode draad moet kloppen, taalfouten zijn uit de boze en spreektaal moet je vermijden. Verder is het belangrijk dat je zorgt voor de juiste bronvermeldingen in je scriptie. Als je Rechten studeert maak je voor de juiste bronvermelding gebruik van de leidraad juridische auteurs.

Toch liever hulp inschakelen?

In de praktijk merken wij dat studenten zich verliezen in de hoeveelheid literatuur en dat het moeilijk is om relevante artikelen goed te doorgronden. Ook is het vaak lastig om de rode draad te vinden en uit alle informatie een goed betoog met voor- en tegenargumenten te destilleren.

Onze scriptiebegeleiders Frederique de RooijMarguérite van der Laan en Judith van Amerongen hebben beide een achtergrond in Rechten en staan voor je klaar om je te helpen bij je scriptie Rechten of Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD).

Zo kunnen zij je helpen met het bronnen- en literatuuronderzoek, het opstellen en formuleren van de juiste onderzoeksvragen en het schrijven van een wetenschappelijk onderbouwd paper of artikel. Ook helpen ze je om een inhoudelijk sterk en juist verwoord betoog te schrijven. Bovendien krijg je feedback op je juridische redeneringen: zijn deze overtuigend, gebruik je de juiste bronverwijzingen en de juiste argumenten?

Als je Internationaal Recht volgt kunnen Marguérite en Frederique je beide helpen bij de volgende richtingen: Public International Law, Internationale betrekkingen en Europees Recht.

Heb je last van uitstelgedrag, gebrek aan motivatie om af te studeren, perfectionisme, overspannenheid of burn-out verschijnselen, stress, concentratieproblemen of faalangst? Marguérite is afgestudeerd als coach en kan je direct helpen bij deze leerproblemen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden die Jouw Scriptiecoach biedt? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. We plannen graag een gratis adviesgesprek in zodat we rustig kunnen bespreken waar we je mee kunnen helpen.

Maak direct een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Over Jouw Scriptiecoach

Jouw Scriptiecoach biedt studenten door heel Nederland en Vlaanderen ondersteuning en support bij het schrijven van het onderzoeksvoorstel, plan van aanpak en scriptie. Je kunt bij ons zowel online scriptiebegeleiding als scriptiebegeleiding op locatie kiezen.

We kunnen je helpen bij onderstaande hulpvragen:

  • Scriptiebegeleiding in de breedste zin van het woord. Of je nu gaat beginnen, vastgelopen bent en geen overzicht meer hebt. Samen met jou onderzoeken we hoe we je weer in beweging krijgen;
  • Als je gaat starten met je scriptie en wilt sparren over je onderzoeksrichting;
  • Als je onderzoeksvoorstel, plan van aanpak of scriptie is afgekeurd of als je gaat herkansen;
  • Als je een check wilt op taal, structuur en gebruikte bronnen;
  • Als je hulp wilt bij het uitvoeren of verwerken van de resultaten van je kwantitatieve onderzoek (SPSS en Stata);
  • Als je uitstelt, last hebt van faalangst of bij een diagnose als ADHD, ADD, dyslexie en/of autisme. Hiervoor hebben we gespecialiseerde scriptiebegeleiders in huis.

Onderaan deze pagina kun je direct contact opnemen voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.