15 juli 2019

Gebruik je eigen creativiteit en ga mindmappen voor de structuur van je scriptie

Mindmappen is een efficiënte methode voor het schrijven van samenvattingen en scripties. Je brengt een goede scriptiestructuur aan en creëert meteen focus. Het is leuk om te gaan mindmappen omdat je veel efficiënter werkt en het kost bijna niets, behalve je eigen creativiteit!

Wat is mindmappen?

Mindmappen is een leuke en geschikte techniek om sneller ideeën te genereren, informatie te onthouden en te ordenen. Een mindmap wordt getekend aan de hand van een boomstructuur. Je begint in het midden met de stam (je onderwerp van je scriptie) en tekent vervolgens de grote takken (hoofdstukken). Vanuit de grote takken teken je de kleinere takken (paragrafen). Je maakt gebruik van kleuren, afbeeldingen, lijnen en sleutelwoorden om informatie beter te kunnen onthouden. Wie mindmapt heeft minder tijd nodig om informatie te verwerken, je maakt makkelijker onderscheid tussen hoofd- en bijzaken en dat bespaart je uiteindelijk veel tijd.

Stappenplan voor het maken van een mindmap

Zoals ik hierboven al aan heb gegeven is een mindmap feitelijk een boom met takken en subtakken. Je begint met de stam van de boom, dit is het onderwerp van je mindmap en deze zet je in het midden op het vel papier gevisualiseerd met behulp van een plaatje. Het onderwerp is het centrale idee en zal in dit specifieke voorbeeld je scriptietitel zijn.

Vanuit het midden van je mindmap ga je vervolgens de hoofd- en subtakken tekenen. De hoofdtakken sluiten direct aan op je scriptieonderwerp en zijn bij een scriptie de hoofdstukken zoals inleiding, theoretisch kader en methodologie. Subtakken bevatten de detailinformatie die je in deze hoofdstukken gaat plaatsen, dit zijn de paragrafen. Vervolgens ga je de paragrafen ook weer verder uitsplitsen met detailinformatie.

Gebruik sleutelwoorden en visuele elementen

Een mindmap moet compact zijn. Onze hersenen zijn niet gebouwd voor enorme lappen tekst. Als je een artikel scant doe je dat ook aan de hand van bepaalde woorden. Daarom maak je bij mindmappen ook gebruik van zogenaamde sleutelwoorden. Je beide hersenhelften worden gestimuleerd wat zorgt dat je gemakkelijker informatie kunt onthouden. Een sleutelwoord is dus een woord dat betekenis geeft aan wat jij wilt onthouden. In relatie tot je scriptie zou een sleutelwoord bijvoorbeeld ‘inleiding’ kunnen zijn, wat weer uiteenvalt in ‘aanleiding’ en ‘leeswijzer’. Bij ‘kwalitatief onderzoek’ ga je al veel meer details beschrijven zoals bijvoorbeeld de doelgroep die je gaat onderzoeken of de steekproefgrootte. Je kunt sleutelwoorden visualiseren door plaatjes toe te voegen.

Wie mindmapt maakt vooral gebruik van:

Kleuren

Elke hoofdtak en de subtakken die daaraan hangen worden in één kleur getekend. Hierdoor kun je snel het onderscheid en de relatie zien tussen de verschillende thema’s.

Symbolen

Je kunt symbolen toevoegen om je sleutelwoord te verduidelijken. Deze zijn in de softwareprogramma’s standaard beschikbaar. Door de visuele vorm vallen symbolen sneller op ten opzichte van de geschreven tekst en ze voegen vaak een extra betekenis toe.

Afbeeldingen

Onze hersens zijn niet ingesteld op eindeloze zinnen, één beeld zegt meer dan duizend woorden.

Kaders

Takken die je belangrijk vindt kun je met gebruik van kaders of wolken accentueren.

Pijlen

Als je mindmapt kan het gebeuren dat op verschillende takken, rondom het centrale onderwerp, dezelfde informatie staat geschreven. Dit is helemaal niet erg. Je kunt dan deze takken met behulp van pijlen met elkaar verbinden. Dit laat visueel meteen zien welke onderwerpen een relatie met hebben.

Wat heb ik nodig om te gaan mindmappen?

Wat heb je nodig om een mindmap te maken? Een groot wit vel papier en viltstiften in verschillende kleuren. Of je maakt gebruik van een programma zoals bijvoorbeeld de studietool efacqt. Handige boeken die je kunt gebruiken zijn Mindmappen van Titia van der Ploeg of Mindmappen voor dummies. Daarnaast kun je op YouTube ook verschillende filmpjes vinden die de mindmap techniek uitleggen.

Veel plezier met het maken van je mindmap!

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw scriptiecoach. Naast Jouw scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau. Voor verschillende opdrachtgevers voert Linda marketingopdrachten uit zoals…

Lees verder...