Terug naar scriptietips

28 april 2024

Hoe om te gaan met uitstelgedrag bij je scriptie

Uitstelgedrag, ook wel procrastinatie, studieontwijkend gedrag of soggen genoemd, kan een ernstige belemmering vormen tijdens je studie en het schrijven van je scriptie. 

In dit artikel bieden we inzicht in de oorzaken van uitstelgedrag en geven we praktische tips om hiermee om te gaan.

Uitstelgedrag scriptie
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Wat is uitstelgedrag?

Uitstelgedrag is het verschijnsel waarbij je bepaalde taken of verplichtingen uitstelt en later begint dan eigenlijk wenselijk is. Dit kan ervoor zorgen dat deadlines niet behaald worden en je extra stress en verminderde prestaties ervaart. Uitstelgedrag wordt vaak gekenmerkt door het vermijden van taken door afleiding te zoeken, bijvoorbeeld door als eerste je sociale media te checken, te Netflixen of andere niet-urgente activiteiten voorrang te geven op wat je eigenlijk zou moeten doen.

Waarom stellen we uit?

Uitstelgedrag heeft verschillende oorzaken en de reden kan variëren van persoon tot persoon. Enkele veelvoorkomende redenen waarom mensen uitstellen zijn:

  • Gebrek aan motivatie: Als je een taak niet interessant of belangrijk vindt, kan dit leiden tot uitstelgedrag.
  • Angst voor falen: Sommige mensen stellen het schrijven van de scriptie uit vanwege faalangst. Dit kan ervoor zorgen dat je dan maar helemaal niet begint met schrijven.
  • Perfectionisme: Als je perfectionistisch bent kun je taken gaan uitstellen omdat je bang bent niet aan je eigen hoge standaard te kunnen voldoen.
  • Plannen is lastig: Sommige mensen vinden het lastig om een realistische inschatting te maken van hoelang een taak zal duren. Als je dan te optimistisch bent in je planning, ontstaat er onnodige stress. En als je het lastig vindt om deadlines te stellen, gebeurt er waarschijnlijk ook niet zoveel.
  • Afleiding: Laat je je gemakkelijk afleiden? Als je steeds onderbroken wordt tijdens je werk, kan dat ervoor zorgen dat je niet voldoende vooruitgang boekt.

Het is belangrijk om de specifieke oorzaak van jouw uitstelgedrag te begrijpen om effectieve strategieën te ontwikkelen om ermee om te gaan. We zien vaak dat het een combinatie van verschillende factoren is die leiden tot uitstelgedrag.

Wanneer wordt uitstellen een probleem?

Iedereen stelt wel eens een taak uit. Dat hoeft niet per se problematisch te zijn. Sommige mensen hebben juist een deadline nodig om (tijdelijk) te kunnen presteren. Als je echter steeds blijft uitstellen, je deadlines niet haalt en je afspraken niet nakomt, is uitstelgedrag wel degelijk een probleem. Vaak verlies je het overzicht en beland je in een neerwaartse spiraal.

Uitstelgedrag kan verschillende negatieve effecten hebben op je studie en het schrijven van je scriptie, zoals:

  • Het voortdurend uitstellen van je werk kan ervoor zorgen dat je het overzicht verliest en het niet duidelijk is wat er als eerste moet gebeuren. Je hebt letterlijk geen overzicht meer.
  • Als je constant blijft uitstellen, heb je minder tijd om je taken goed uit te voeren. Als je vervolgens snel probeert om je werk af te maken om die deadline toch te halen, kan dit resulteren in lagere resultaten.
  • Uitstelgedrag kan ervoor zorgen dat je langer doet over je studie dan gepland, waardoor je studievertraging oploopt.
  • Als uitstellen een gewoonte wordt, kan dit leiden tot slechte studiegewoonten die moeilijk te doorbreken zijn. Je raakt dan gevangen in een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden.
  • Als je herhaaldelijk blijft uitstellen, kun je ook je motivatie verliezen. Als je gedemotiveerd bent, wordt het nog moeilijker om vooruitgang te boeken. Je kijkt dan letterlijk tegen een enorme berg op.
  • Aanhoudend uitstelgedrag kan leiden tot chronische stress, wat kan bijdragen aan gezondheidsproblemen zoals slaapstoornissen, angst en depressie.
  • Als je steeds je verplichtingen uitstelt, kan dit ook invloed hebben op je zakelijke en persoonlijke relaties. Anderen kunnen gefrustreerd raken of het vertrouwen in je verliezen.
  • Voortdurend uitstellen kan ook je zelfbeeld aantasten. Het kan gevoelens van schuld, spijt en twijfel over je eigen capaciteiten veroorzaken.

Praktische tips om uitstelgedrag te overwinnen bij het schrijven van je scriptie:

De reden van uitstelgedrag is voor iedereen anders. Het is belangrijk om te onderzoeken wat de reden is waarom je uitstelt. Wij geven je hierbij alvast enkele praktische tips om effectief om te gaan met uitstelgedrag:

  • Stel realistische doelen: Verdeel je taken in kleine, haalbare doelen. Dit maakt het gemakkelijker om te beginnen en je voortgang bij te houden.
  • Maak een planning: Stel een gedetailleerde planning op met deadlines voor elk deel van je scriptie of opdracht. Hierdoor kun je overzien wat er moet gebeuren en wanneer.
  • Gebruik de 2-minutenregel: Als een taak minder dan twee minuten duurt, doe het dan meteen. Zo voorkom je dat kleine taken zich opstapelen. Zie ook ons artikel over de Pomodoro-techniek
  • Werk met tijdsblokken: Plan specifieke tijdsblokken voor je studieactiviteiten en houd je aan deze schema's. Zorg voor afwisseling tussen intensieve taken en ontspanning.
  • Voorkom afleiding: Zet je telefoon op stil, blokkeer sociale media en creëer een rustige, geconcentreerde studieomgeving. Je kunt hiervoor ook een app gebruiken, zoals Cold Turkey.
  • Beloon jezelf regelmatig: Dit kan variëren van een korte pauze tot iets leuks doen als je een mijlpaal hebt bereikt.
  • Begin met de moeilijkste taak: Pak eerst de taken aan die je het meest tegenstaan. Zodra deze zijn voltooid, voel je je gemotiveerder om de rest aan te pakken.
  • Zoek een studiemaatje: Dit zorgt voor een stok achter de deur. Bespreek goed wat je nodig hebt van je studiegenoot als je toch gaat uitstellen.
  • Zoek hulp als dat nodig is: Als uitstelgedrag voor jou een terugkerend probleem is, overweeg dan professionele begeleiding of zoek ondersteuning bij de studieadviseur van jouw opleiding.
  • Het belangrijkste is om methoden te vinden die voor jou werken en die passen bij je persoonlijke leerstijl en behoeftes. Experimenteer en ontdek wat het beste werkt voor jou om je uitstelgedrag te overwinnen.

Schakel op tijd hulp in

Als studieontwijkend gedrag of uitstelgedrag een serieuze belemmering vormt, aarzel dan niet om hulp in te schakelen. Bespreek het met je opleiding, informeer je begeleider, of overweeg externe hulp, zoals de begeleiding van Jouw Scriptiecoach. Het doorbreken van uitstelgedrag is mogelijk met de juiste ondersteuning en planning.

Herken jij jezelf in deze situatie? Maak dan een afspraak voor een gratis adviesgesprek met Jouw Scriptiecoach en krijg de boost die je nodig hebt om weer op koers te komen.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...