Terug naar scriptietips

05 mei 2024

Tips als je jouw scriptie moet herkansen

Na maandenlang hard werken aan je scriptie is het natuurlijk ontzettend balen als je scriptie een onvoldoende krijgt. Naast de teleurstelling is het belangrijk om opnieuw de motivatie te vinden om je scriptie te herkansen. Daarom delen we hier praktische tips om met hernieuwde energie aan de herkansing te beginnen. Blijf lezen en ga alsnog voor die voldoende!

Tips als je jouw scriptie moet herkansen
Dit artikel werd geschreven door:

Linda Hovestad

Welke hulp mag ik verwachten vanuit mijn opleiding?

In veel gevallen heb je recht op begeleiding bij de herkansing van je scriptie. Dit kan onder andere komen van jouw eigen docent of begeleider. Daarnaast bieden sommige onderwijsinstellingen workshops of trainingen aan, speciaal voor studenten die moeten herkansen. Deze kunnen gericht zijn op specifieke knelpunten, zoals faalangst of academische schrijfvaardigheden. Het is belangrijk om na te gaan welke ondersteuning beschikbaar is op jouw onderwijsinstelling en hiervan gebruik te maken om je herkansing tot een succes te maken.

Vraag een gesprek aan om je beoordeling te bespreken

Het is belangrijk om eerst een gesprek aan te gaan met jouw docent nadat je de beoordelingsformulieren hebt opgevraagd van beide beoordelaars. Tijdens dit gesprek is het belangrijk om gerichte vragen te stellen over wat er precies als onvoldoende is beoordeeld en welke verbeterpunten zij voorstellen voor je scriptie. Dit geeft je een duidelijk inzicht in de gebieden die verbetering behoeven. Zorg er ook voor dat je een concrete deadline afspreekt en bevestig deze bij voorkeur schriftelijk per e-mail, zodat er geen misverstanden ontstaan over de verwachtingen en afspraken.

Stappenplan voor het herkansen van je scriptie

Met deze stappen herschrijf je succesvol je scriptie:

  • Blijf gemotiveerd: Het is begrijpelijk dat een onvoldoende beoordeling ontmoedigend kan zijn, maar blijf gemotiveerd en focus op het behalen van je diploma. Zie de herkansing als een kans om je scriptie te verbeteren en te laten zien wat je kunt.
  • Zoek ondersteuning: Waarschijnlijk biedt jouw onderwijsinstelling begeleiding en ondersteuning aan studenten die moeten herkansen. Maak gebruik van workshops, trainingen en individuele begeleiding om specifieke knelpunten aan te pakken, zoals faalangst of academische schrijfvaardigheden.
  • Ga in gesprek: Vraag een gesprek aan met je docent(en) nadat je de beoordelingsformulieren hebt opgevraagd. Stel gerichte vragen over de redenen voor de onvoldoende beoordeling en vraag om concrete verbeterpunten. Bevestig afspraken schriftelijk per e-mail om duidelijkheid te krijgen over verwachtingen en deadlines.
  • Stel een revisieplan op: Identificeer de belangrijkste gebieden die aandacht nodig hebben, zoals structuur, argumentatie, grammatica en bronvermelding. Maak een plan om gefocust en efficiënt te werken.
  • Controleer je structuur en bronvermeldingen: Zorg voor een heldere introductie, een logische volgorde van hoofdstukken en een samenvattende conclusie. Houd je bronvermelding bij en voeg nieuwe bronnen direct toe aan je lijst in de juiste citatiestijl om plagiaat te voorkomen.
  • Versterk je argumentatie: Ondersteun elke bewering met betrouwbare bronnen en bewijsmateriaal, en zorg voor een duidelijke en overtuigende redenering. Zoek indien nodig naar extra bronnen voor meer diepgang.
  • Verbeter taal en stijl: Let op grammaticale fouten, spelling en academische schrijfstijl. Vermijd informeel taalgebruik en blijf consistent. Overweeg het laten nakijken van je scriptie als je hier moeite mee hebt.
  • Wees kritisch op jezelf: Analyseer kritisch je eigen werk en identificeer zwakke punten. Werk eraan om deze te verbeteren en te versterken.
  • Vraag om feedback: Vraag feedback aan anderen, zoals je begeleider, medestudenten of een externe scriptiebegeleider. Zij kunnen nieuwe inzichten bieden, fouten opsporen en suggesties doen ter verbetering.

Ben je het niet eens met je beoordeling?

Als je het gevoel hebt dat je scriptie onterecht is afgekeurd, is het belangrijk om actie te ondernemen. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen:

  • Raadpleeg je studieadviseur: Bespreken jouw situatie met jouw studieadviseur en informeer naar eventuele mogelijkheden voor uitstel of extra begeleiding vanwege bijzondere omstandigheden, zoals ziekte.
  • Overweeg een bezwaar: Als je van mening bent dat je scriptie onterecht is afgekeurd, kun je overwegen om bezwaar te maken bij de examencommissie. Zorg ervoor dat je de juiste procedures volgt en alle relevante documentatie verzamelt om je bezwaar te ondersteunen.
  • Vraag om een second opinion: Als je twijfelt over de beoordeling van je scriptie, kun je een second opinion aanvragen. Hierdoor krijg je een objectieve beoordeling van een andere beoordelaar of deskundige. Dit kan je helpen om de situatie beter te begrijpen en te bepalen of het gerechtvaardigd is om bezwaar te maken.
  • Blijf communiceren: Blijf in contact met je begeleiders, studieadviseurs en andere relevante personen om op de hoogte te blijven van eventuele ontwikkelingen en mogelijkheden voor ondersteuning.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Schakel dan hulp in bij het herkansen van je scriptie

Als je het gevoel hebt dat je vastzit en niet meer weet hoe je verder moet met het herkansen van je scriptie, is het verstandig om hulp in te schakelen. Onze scriptiebegeleiders kunnen je ondersteunen bij het identificeren van verbeterpunten, het opstellen van een effectief revisieplan en het verbeteren van je scriptie op verschillende onderdelen, zoals structuur, argumentatie en taalgebruik.

Door professionele hulp in te schakelen, krijg je de begeleiding en ondersteuning die je nodig hebt om je scriptie naar een hoger niveau te tillen en alsnog succesvol af te ronden. Wij helpen je om het overzicht te behouden, je zelfvertrouwen te versterken en je scriptieproces weer op de rails te krijgen. Twijfel daarom niet om hulp in te schakelen als je het gevoel hebt dat je er alleen niet uitkomt. Vraag direct een gratis adviesgesprek aan en werk samen met een ervaren scriptiebegeleider stap voor stap aan een succesvolle herkansing van je scriptie.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek

Loop je ergens tegenaan bij je scriptie? In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct duidelijkheid waar het misgaat en hoe Jouw Scriptiecoach je daarbij kan helpen. Je krijgt een inschatting van de uren die we daarvoor nodig hebt, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Kies je dan voor onze scriptiebegeleiding, dan neemt jouw scriptiebegeleider meestal op de dag van betaling contact met je op en kun je snel verder. Vraag hieronder direct jouw gratis vrijblijvend adviesgesprek aan.

Je ontvangt een mail om een afspraak in te plannen. Heb je de mail niet ontvangen? Check dan even je spambox.

Loading...