05 oktober 2018

Scriptie herkansen?

Is je scriptie, onderzoeksvoorstel of plan van aanpak afgekeurd en moet je herkansen? En weet je niet goed waarom of hoe je nu verder moet? Wij kunnen je helpen met je herkansing en samen zorgen we ervoor dat je scriptie, onderzoeksvoorstel of plan van aanpak alsnog op het juiste niveau komt. Zodat je alsnog kunt afstuderen! In dit artikel tips voor als je moet herkansen.

Stappenplan bij het herkansen van je scriptie

Als je geen go krijgt aan de hand van je onderzoeksvoorstel of je scriptie is afgekeurd, dan is dit uiteraard erg vervelend om deze te moeten herkansen. Vaak heb je het ook niet zien aankomen dat je moest herkansen. Je hebt immers veel tijd in het document gestoken. Ons advies is altijd om de teleurstelling even te laten bezinken. Vervolgens kun je rustig het gesprek aangaan met je opleiding.

Stap 1. Bekijk waarop je scriptie is afgekeurd en bestudeer het beoordelingsformulier

Voor elke studie is er een beoordelingsformulier beschikbaar waarmee je scriptie wordt nagekeken. Gebruik dit formulier en de feedback als je je scriptie gaat verbeteren. Vaak is de feedback summier, probeer dan in gesprek te gaan met je opleiding.

Stap 2. Ga in gesprek met je begeleider en vraag om feedback

Schiet als je moet herkansen niet direct in de verdediging maar probeer proactief in overleg te gaan met je begeleider. Bekijk in ieder geval de feedback die je schriftelijk hebt gekregen en vraag een persoonlijk gesprek aan met je begeleider. Gedurende het gesprek kun je jouw begeleider in ieder geval de volgende vragen stellen:

  • Waarom moet ik mijn scriptie herkansen?
  • Krijg ik de feedback ook schriftelijk toegestuurd?
  • Wat zijn de verbeterpunten voor de herkansing?
  • Wat wordt de deadline voor het herkansen van mijn scriptie?
  • Is er een mogelijkheid om de beoordeling op mijn scriptie te bespreken met de examinatoren?

Stap 3. Vraag een feedbackgesprek aan om de feedback door te nemen

Vaak biedt de opleiding de mogelijkheid aan tot een nabespreking waarin je aanvullende informatie kunt krijgen om je scriptie te herkansen. Vaak bevat de feedback of het beoordelingsformulier dat je hebt gekregen summiere feedback waardoor het lastig kan zijn de feedback op de juiste manier te verwerken. Maak dus gebruik van de mogelijkheid de feedback op je herkansing na te bespreken en neem je document mee bij de bespreking zodat je aantekeningen kunt maken. Je weet dan in ieder geval waar de ‘pijnpunten’ zitten. Vervolgens kun je zelfstandig proberen je document alsnog op het juiste niveau te krijgen.

Stap 4. Schakel een scriptiebegeleider in als je gaat herkansen

Uiteraard kun je ook kiezen om met een scriptiebegeleider de feedback door te nemen. Vaak heb je aan een paar uur voldoende om je scriptie spic en span te krijgen.

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw scriptiecoach. Naast Jouw scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau. Voor verschillende opdrachtgevers voert Linda marketingopdrachten uit zoals…

Lees verder...