Kwantitatief onderzoek, SPSS en statistiek

We onderscheiden twee methoden om onderzoek uit te voeren voor je scriptie. Je kunt gebruik maken van kwalitatief of kwantitatief onderzoek. Welke je kiest is afhankelijk van het vraagstuk dat je wilt beantwoorden, maar ook de doelgroep die je wilt betrekken bij het onderzoek.

Wanneer kies je voor kwantitatief onderzoek?

Kwantitatief onderzoek zegt meer over de massa. Je toetst bij een groot publiek een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld of de doelgroep gebruik maakt van social media en zo ja, welke social media ze dan gebruiken en met welke frequentie. Je krijgt dus cijfermatig inzicht om procentuele verhoudingen weer te geven. Meestal wordt voor een scriptie gebruik gemaakt van een enquête die naar de doelgroep wordt verstuurd. De antwoorden van de enquête worden vervolgens verwerkt in een dataverwerkingsprogramma (bijvoorbeeld Excel of SPSS) waarna je kunt gaan analyseren en berekenen wat de belangrijkste uitkomsten zijn.  Je beschrijft de uitkomsten door middel van percentages en aantallen.

Welke methode gebruik ik voor mijn onderzoek?

Voor kwantitatief onderzoek wordt als methode vooral gebruik gemaakt van een (digitale) vragenlijst/enquête. De antwoorden van de vragenlijst worden vervolgens verwerkt in een dataverwerkingsprogramma (bijvoorbeeld Stata of SPSS) waarna er geanalyseerd en gerekend kan worden. De uitkomsten worden meestal door middel van percentages en aantallen beschreven.

Hulp bij kwalitatief onderzoek of SPSS

Jouw scriptiecoach helpt HBO en WO studenten bij kwalitatief en kwantitatief onderzoek. Het maakt niet uit wat je hulpvraag precies is, onze ervaren scriptiebegeleiders kunnen je helpen bij het opzetten van een onderzoek, het analyseren van de data en het verwerken en interpreteren van deze resultaten in je scriptie.

We zetten bijvoorbeeld samen het conceptueel model en de hypotheses op. Vervolgens kiezen we de juiste analyses voor deze hypotheses. En daarna interpreteren en analyseren we samen met jou de verkregen data. Zo weet je precies hoe je jouw resultaten kunt verwerken in je scriptie. Onze scriptiebegeleiders hebben ruime ervaring met statistiek en programma’s als SPSS en Stata.

De scriptiebegeleiders van Jouw scriptiecoach begeleiden HBO en WO studenten van bijna iedere opleiding. Het maakt niet uit of je een voltijd, deeltijd of duale opleiding volgt of je studie combineert met je werk. Scriptiebegeleiding van jouw scriptiecoach is altijd maatwerk, samen kijken we wat het beste bij je past. Door de flexibele openingstijden is scriptiebegeleiding ook mogelijk in de avonduren en weekenden.

Scriptiebegeleiding bij Jouw scriptiecoach is mogelijk in allerlei vormen, zo kun je kiezen voor scriptiebegeleiding online via Skype, telefoon of e-mail zodat je snel weer aan de slag kunt. Jouw scriptiecoach biedt ook scriptiebegeleiding op locatie in Amsterdam, Leiden, Haarlem, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Den Bosch, Breda, Tilburg en Eindhoven.

Hulp nodig bij je kwalitatief onderzoek of analyses in SPSS?

Bij Jouw scriptiecoach kunnen we helpen bij het vormgeven van je kwantitatieve onderzoek. We hebben meerdere scriptiebegeleiders die naast het werk als scriptiebegeleider ook werkzaam zijn als marktonderzoeker. Daarom kunnen we met je meedenken over hoe je de vragenlijst/ enquête kunt opzetten, welke populatie je kiest, hoe je de steekproef trekt, maar ook hoe je de resultaten verwerkt in een statistisch programma als SPSS of Stata.

Onze statistische begeleiders kunnen je helpen bij o.a. de onderstaande analyses:

  • Correlaties en beschrijvende statistieken
  • Betrouwbaarheid (reliability) en T-toetsen (t-test)
  • Chi-square test, Wilcoxon Signed-Ranks test, Mann-Whitney test (non-parametrisch)
  • Repeated en Within Measures analyses
  • ANOVA, ANCOVA en MANOVA
  • Lineaire Regressie, Logistische Regressie en OLS regressie
  • Kruskal-Wallis test
  • Cluster Analyse, Factor Analyse, Power Analyse
  • Panel analyse/ multilevel analyse/ mixed models
  • Conjoint analyse en time series analyse

Vraag direct een gratis adviesgesprek aan als je hulp wilt bij je kwantitatief onderzoek.

Gratis adviesgesprek aanvragen

Direct hulp nodig? Neem contact op. 

Linda Hovestad, Jouw scriptiecoach
Gratis adviesgesprek aanvragen