Handige tips als je afstudeert

Op deze blogpagina lees je onze artikelen en krijg je bruikbare tips voor je onderzoeksvoorstel of scriptie. Bijvoorbeeld hoe je een geschikt onderwerp vindt, hoe je zorgt dat deze afgebakend is, maar ook hoe je naar literatuur zoekt of hoe je jouw onderzoek moet uitvoeren. Doe er je voordeel mee en wil je meer tips ontvangen? Abonneer je dan op onze e-mailnieuwsbrief en ontvang onze artikelen voortaan automatisch in je mailbox. Of volg onze facebookpagina.

Wat is het nut en doel van literatuuronderzoek?

Het scheelt je een hoop verwarring en frustratie door onderscheid te maken tussen ‘het zoeken naar literatuur’, en ‘het doen van literatuuronderzoek’. Dit is niet hetzelfde. Het zoeken naar literatuur gaat over het vinden van relevante bronnen. Een literatuuronderzoek is een systematische, grondige zoektocht naar alle soorten literatuur (bijvoorbeeld boeken, peer-reviewed artikelen, enz.) binnen een bepaald onderwerp.

0 Comments14 Minutes

Het doen van literatuur of ander bronnenonderzoek is een flinke klus waar veel studenten bij het schrijven van hun scriptie tegen opzien. Check deze tips!

Tips bij literatuur en bronnenonderzoek

Het doen van literatuur of ander bronnenonderzoek is een flinke klus waar veel studenten bij het schrijven van hun scriptie tegen opzien. Het blijf echter een belangrijk onderdeel van iedere scriptie. Geen zorgen; je bent niet de enige!

0 Comments3 Minutes

Positionering als afstudeeronderwerp

Van positionering naar communicatie en hoe kapstokjes je daarbij kunnen helpen.

0 Comments5 Minutes

Wanneer kies je kwalitatief onderzoek en wanneer kies je kwantitatief onderzoek?

We onderscheiden twee methoden om onderzoek uit te voeren voor je scriptie. Je kunt gebruik maken van kwalitatief of kwantitatief onderzoek. Welke je kiest is afhankelijk van het vraagstuk dat je wilt beantwoorden, maar ook de doelgroep die je wilt betrekken bij het onderzoek. Bij kwalitatief onderzoek wordt gestuurd op het achterhalen van achterliggende motieven en meningen bij de doelgroep van jouw opdrachtgever.

0 Comments7 Minutes

Tips bij het schrijven van een positioneringsstrategie

Studeer je af en ga je een positioneringsstrategie of advies opstellen als eindproduct? Met deze tips helpen wij je alvast op weg.

0 Comments4 Minutes

Tips bij het schrijven van een communicatieplan

Als je communicatie studeert is de kans groot dat je een communicatieplan (of communicatiestrategie) gaat schrijven als eindproduct. In dit artikel krijg je handige tips en handvatten als je een communicatieplan gaat schrijven voor jouw opdrachtgever.

0 Comments5 Minutes

Tips bij je verdediging van je scriptie

Eindelijk is het zover, na maanden zwoegen mag je jouw scriptie verdedigen! Toch maken wij vaak mee dat studenten dan toch nog zakken. Terwijl je dit met de juiste voorbereiding kunt voorkomen. Zorg dat je jezelf goed voorbereidt door een goede presentatie die aan de eisen van je opleiding voldoet en zorg ook dat je jezelf goed voorbereidt op vragen die gesteld kunnen worden tijdens je verdediging. In dit artikel geven we je een aantal handige tips hiervoor.

0 Comments5 Minutes

Tips bij het schrijven van een online of digital marketingplan

Als je bedrijfskunde, commerciële economie of bedrijfseconomie studeert is de kans groot dat je een online of digital marketingplan gaat schrijven als eindproduct. In dit artikel krijg je handige tips en handvatten als je een online marketingplan gaat schrijven voor jouw opdrachtgever.

0 Comments11 Minutes

Tips bij de planning

Een veelgehoord probleem is het plannen van je scriptie. Vanuit je opleiding krijg je wel een hoofdplanning mee met belangrijke deadlines, maar in de praktijk betekent het vaak dat je aan het einde van je scriptietraject alsnog heel veel werk moet verzetten om de deadline te kunnen halen. Dat kan echter ook anders. In dit artikel lees je daar meer over.

0 Comments3 Minutes

Tips bij het schrijven van een strategisch marketingplan

Als je bedrijfskunde, commerciële economie of bedrijfseconomie studeert is de kans groot dat je een strategisch marketingplan of online marketingplan gaat schrijven als eindproduct. En ook als je Marketing NIMA B of NIMA C doet schrijf je een (strategische) marketingplan voor je examen. In dit artikel krijg je handige tips en handvatten als je een (strategisch) marketingplan gaat schrijven voor jouw opdrachtgever.

0 Comments20 Minutes

Stress en je scriptie schrijven

Het schrijven van een scriptie blijkt in praktijk vaak een struikelblok voor veel studenten. Veel opleidingsinstanties bereiden je als student onvoldoende voor op het schrijven van een scriptie en het uitvoeren van zelfstandig onderzoek. Uiteraard krijg je wel uitleg in de vorm van een syllabus en vaak zijn er ook afstudeergroepjes of biedt de opleiding je 1-op-1 begeleiding aan.

0 Comments10 Minutes

Tips als je moet herkansen

Is je scriptie, onderzoeksvoorstel of plan van aanpak afgekeurd en weet je niet goed waarom of hoe je nu verder moet? Wij kunnen je helpen met je herkansing en samen zorgen we ervoor dat je scriptie, onderzoeksvoorstel of plan van aanpak alsnog op het juiste niveau komt. Zodat je alsnog kunt afstuderen!

0 Comments2 Minutes

Tips bij je theoretisch kader

Je hebt je inleiding geschreven en je probleemstelling is ook helder. Vervolgens ga je aan de slag met het theoretisch kader. In dit hoofdstuk beschrijf je welke theorieën en modellen beschikbaar zijn met betrekking tot je onderwerp. Je bevindingen presenteer je in een theoretisch kader, een vast aspect van je scriptie.

0 Comments3 Minutes

Tips voor het schrijven van je inleiding

Je inleiding is een essentieel onderdeel van je scriptie. Dit is het meestal het eerste onderdeel wat gelezen wordt door je scriptiebegeleider of je tweede beoordelaar. Het is goed om bij je inleiding een bepaalde indeling te gebruiken die meteen de rode draad weergeeft.

0 Comments3 Minutes

Waar moet je op letten bij het opstellen van je hoofdvraag?

De hoofdvraag is de centrale onderzoeksvraag van je scriptie. Je stelt de hoofdvraag op met behulp van de probleemstelling. De grootste uitdaging bij het uitvoeren van onderzoek is dat je de informatie compact houdt. Vaak verzamel je zoveel informatie dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En verzand in details. Daarom is het belangrijk om één centrale vraag of hoofdvraag op te stellen. Je onderzoek moet een antwoord geven op deze vraag.

0 Comments4 Minutes

Tips bij je onderzoeksvoorstel of plan van aanpak

Voordat je kunt beginnen met je scriptie wil de opleiding graag vooraf een plan van aanpak, ook wel onderzoeksvoorstel of proposal genoemd, ontvangen. Hierin beschrijf je wat je gaat onderzoeken en hoe je dit gaat doen. Een plan van aanpak kun je zien als de rode draad van je scriptie die je gaat schrijven. Je brengt focus aan en bakent meteen je hoofd- en deelvragen goed af.

0 Comments9 Minutes

Tips bij het kiezen van een geschikt scriptieonderwerp

Het is niet altijd even eenvoudig om een goed scriptieonderwerp te kiezen en vaak ook nog eens een tijdrovende klus. In sommige gevallen wordt het onderwerp al aangedragen door je opdrachtgever. Dat scheelt veel tijd maar ook dan is het wel belangrijk het onderwerp scherp te krijgen. Het kan ook zijn dat je wel een opdrachtgever hebt gevonden, maar dat er geen concreet onderwerp beschikbaar is. Door het volgen van dit stappenplan kan jij ook een goed en leuk onderwerp vinden.

0 Comments6 Minutes

Scriptietips voor je scriptie

Je mag afstuderen en gaat binnenkort beginnen met je afstudeeropdracht. Veel studenten vinden het lastig om te starten. Want welk onderwerp ga je kiezen? En hoe zorg je dat je je onderzoek compact houdt? Hoe formuleer je een goede hoofdvraag? Als jij ook met dit soort vragen rondloopt, lees dan verder.

0 Comments10 Minutes

Tips als je gaat starten met je scriptie

Een goede voorbereiding is altijd het halve werk en dat geldt ook voor je scriptie. Als je een onderwerp kiest wat je leuk vindt, wat actueel is en wat ook een praktische relevantie heeft voor je opdrachtgever, zorgt dit ervoor dat je goed beslagen ten ijs komt.

0 Comments6 Minutes

Adviesrapport schrijven

In sommige gevallen kies je als student om naast je onderzoek ook een adviesrapport op te stellen. Vaak is dit het geval bij ontwerpvraagstukken, maar ook als je een marketingadvies of communicatieadvies gaat opstellen. Als scriptiecoach krijgen wij vaak de vraag hoe je tot een goede indeling komt. Daar staan we in dit artikel bij stil.

0 Comments7 Minutes

Reflecteren op je scriptieproces

Een berucht onderdeel van bijna iedere scriptie is je reflectie op je eigen proces. Je kunt hiervoor gebruik maken van verschillende theoretische modellen. Mijn voorkeur is de theorie van Korthagen. De reflectiecyclus van Korthagen is een hulpmiddel om te reflecteren op jouw proces en leercurve gedurende het scriptieproces. In dit artikel lichten we het model toe.

0 Comments3 Minutes

Dyslexie en je scriptie schrijven

Je gaat je scriptie schrijven en je hebt dyslexie. Het schrijven van een scriptie waarvoor je veel moet lezen, analyseren en schrijven, kan dan ineens een probleem worden. In dit artikel geef ik wat praktische tips hoe je met dyslexie om kunt gaan als je begint met je scriptie. Uiteraard kan je ook kiezen voor scriptiebegeleiding. Een ervaren scriptiecoach kan je dan bijstaan bij het scriptietraject en je steuntje in de rug geven als je dreigt vast te lopen.

0 Comments6 Minutes

Tips voor een goede scriptiestructuur

Je plan van aanpak is goedgekeurd en je mag beginnen met je scriptie. Maar hoe ziet een goede scriptie indeling eruit? In de afstudeerhandleiding van je opleiding staan de belangrijkste eisen opgenomen waaraan je scriptie moet voldoen. Mijn advies is dan ook om deze richtlijnen goed op te volgen. Vaak verschillen de eisen per opleiding. Daarom is het verstandig goed te bekijken wat de richtlijnen zijn vanuit jouw opleiding.

0 Comments6 Minutes

Tips over hoe je kunt omgaan met faalangst als je je scriptie gaat schrijven

Als je je scriptie gaat schrijven is het hebben van faalangst echt iets wat je niet kunt gebruiken. Met deze tips kun je faalangst in ieder geval minder je leven laten bepalen. Ook het inschakelen van hulp kan helpen omdat je dan het gevoel hebt dat je in ieder geval niet alleen staat in de struggle van je scriptie en wel je deadline kunt halen en kunt afstuderen zodat je daarna je volop kunt richten op het vinden van een leuke baan.

0 Comments6 Minutes

Tips en trucks bij het kiezen van een scriptie onderwerp

Het is niet altijd even eenvoudig om een goed scriptieonderwerp te kiezen en vaak ook nog eens een tijdrovende klus. In sommige gevallen wordt het onderwerp al aangedragen door je opdrachtgever. Dat scheelt veel tijd maar ook dan is het wel belangrijk het onderwerp scherp te krijgen. Het kan ook zijn dat je wel een opdrachtgever hebt gevonden, maar dat er geen concreet onderwerp beschikbaar is. Door het volgen van dit stappenplan kan jij ook een goed en leuk onderwerp vinden.

0 Comments6 Minutes

Handige checklist om je scriptie tip top te krijgen voordat je deze inlevert

En dan is het zover, na een periode van ploeteren kun je de puntjes op de i gaan zetten en je scriptie inleveren. Waar moet je dan op letten? In dit artikel krijg je een handige checklist met tips die je kunt toepassen om je scriptie spic en span te krijgen.

0 Comments5 Minutes

Meer tips en adviezen nodig?

We proberen je met onze blog en tips zo goed mogelijk voorruit te helpen bij jouw afstudeerproces. Echter is het schrijven van een onderzoeksvoorstel of scriptie altijd maatwerk. En soms heb je dan ook meer hulp en ondersteuning nodig om alsnog af te kunnen studeren. Onze scriptiebegeleiders helpen je graag hierbij. Wij kunnen je ondersteunen in iedere fase, of je nu nog moet starten of al begonnen bent. En ook als je bent vastgelopen of je moet herkansen helpen wij je verder zodat je alsnog op tijd kunt afstuderen. Neem direct contact met ons op voor een gratis adviesgesprek en hoor hoe we jou ook kunnen helpen bij het afstuderen!

Altijd direct hulp van een expert!

Alle scriptiebegeleiders die bij Jouw scriptiecoach werken hebben de beschikking over relevante werkervaring en hebben daarnaast zelf een bachelor of master opleiding afgerond, veel van onze begeleiders zijn daarnaast ook gepromoveerd. Daardoor weten onze scriptiebegeleiders als geen ander hoe ze een brug moeten slaan tussen de eisen die gesteld worden door je opleiding en de praktische toepasbaarheid van je scriptie voor jouw opdrachtgever. Door de jarenlange ervaring van onze scriptiebegeleiders ontvang je dan ook direct de hulp die je nodig hebt om je onderzoeksvoorstel of scriptie een boost te geven. En we helpen je ook als je hulp zoekt bij je onderzoek, het opzetten en verwerken van onderzoeksresultaten, de data analyse of het formuleren van goede conclusies en aanbevelingen.