22 maart 2020

Corona en afstuderen, hoe moet dat nu?

De intelligente lockdown vanwege het coronavirus leverde een rare eerste week op. Iedereen moest ineens massaal thuiswerken, scholen gaven alleen nog online les en de horeca sloten hun deuren. Zelf moesten we hier ook aan wennen, ineens fulltime thuis werken zonder collega’s om je heen, zonder een praatje bij de koffiemachine, geen afspraken buiten de deur, maar 24/7 met iedereen in het gezin op elkaars lip.

Het aanbrengen van structuur helpt om hiermee om te gaan. Door je werkzaamheden te plannen en goede afspraken te maken met jezelf en mensen in je omgeving is het mogelijk om ook in deze rare situaties toch meters te maken met het schrijven van je scriptie. Daarom delen we graag een aantal tips met je nu je toch vooral vanuit huis moet werken. Of dat nu vanwege een situatie als met corona is of een andere reden heeft.

Niks doen is geen optie, afstuderen moet je toch!

Ook al is er veel onduidelijkheid over wanneer je je scriptie moet inleveren of schuift zelfs de deadline door naar een later inlevermoment, dan nog is niks doen geen optie. De deadline komt uiteindelijk toch en als we deze crisis achter ons kunnen laten betekent dat ook dat de focus weer ligt op de dagelijkse zaken. Mensen gaan dan weer leuke dingen doen, bedrijven willen zo snel mogelijk hun schade inlopen en hun klanten weer zo goed mogelijk bedienen en scholen moeten hoogstwaarschijnlijk hun programma weer inlopen. Daarom is ons advies om juist de komende periode te gebruiken om af te studeren en je scriptie te schrijven.

Maak een planning en breng structuur in je dag

Begin met een lijst van alle stappen die je moet zetten. Wanneer moet je je onderzoeksvoorstel inleveren? Wanneer ga je je onderzoek doen? Wanneer wil je je resultaten hebben? Bedenk dat bibliotheken dicht zijn, voor je literatuur en bronnenonderzoek zul je gebruik moeten maken van verschillende databanken of Google Scholar. Vaak kun je echter ook online de juiste bronnen opzoeken en je kunt ook kiezen voor een eBook om inspiratie op te doen. Hetzelfde geldt voor het afnemen van interviews of een enquête, mensen zitten veelal thuis, dus hoe ga je je respondenten aanspreken en hoeveel tijd wil je tussen het afnemen van interviews of een enquête aanhouden? Structuur helpt om overzicht te houden en ook om te kijken of je nog wel op schema loopt.

Lees ook ons artikel met tips over de planning.

Plan je afspraken

Moet je veel bellen of gebruik je Zoom, MS Teams of Skype om je interviews af te nemen of vergaderingen bij te kunnen wonen? Zorg als je belt dat je gebruik maakt van oortjes, dat is prettiger als een telefoon aan je oor. Probeer belafspraken en online meeting zo efficiënt mogelijk in te plannen. Bijvoorbeeld begin van de ochtend van 10-12u en in de middag van 15-17u. Dan heb je tussendoor ook tijd om zaken af te handelen en af te vinken op je to do lijst. Dit zorgt voor overzicht en focus.

Skype regelmatig met je opdrachtgever

Waarschijnlijk werkt je opdrachtgever ook vanuit huis. Zorg dus wel dat je ook regelmatig een Skype afspraak met hem of haar inplant zodat je een update kan geven van je voortgang, waar je hulp bij nodig hebt en ook om de juiste informatie te blijven ontvangen. Bedenk dat je opdrachtgever het ook druk heeft met andere zaken nu en je hem of haar ook helpt door een aantal concrete afspraken in te plannen. Het houden van contact met je opdrachtgever is nu nog belangrijker.

Skype regelmatig met je scriptiebegeleider vanuit je opleiding

Hetzelfde geldt voor je scriptiebegeleider van je opleiding. Afgelopen weken was het gekkenhuis voor het onderwijs omdat ze ineens het hele onderwijs moesten aanpassen. Daarom is het ook handig dat je met je scriptiebegeleider of afstudeerbegeleider vanuit je opleiding een paar contactmomenten inplant.

Zorg voor een goede werkplek

Als je je scriptie gaat schrijven is het belangrijk om een vaste werkplek in te richten voor jezelf. Ook als je beperkte ruimte hebt is het belangrijk wel een vaste plek te gebruiken met voldoende daglicht. Geef jezelf regelmatig pauze, ga echt even een rondje wandelen en zorg dat je regelmaat eet. Soms kun je zo in een hyperfocus zitten dat je wellicht de tijd vergeet, zet dan je timer aan zodat je wel die pauze neemt.

Kijk van tevoren hoe je je werk gaat structureren, zet je alles in 1 mapje op je laptop? Of werk je met een onderliggende mappenstructuur? Als ik kijk naar mijn literatuur- en bronnenonderzoek is het echt de moeite waard om van tevoren na te denken hoe je alle artikelen en bronnen gaat structureren. Je wilt voorkomen dat je uren op zoekt bent naar dat ene document. Werk je liever met papier, zorg dat ook dat je alles goed ordent in 1 of meerdere bewaarmappen waar je ook helder op zet wat je hierin bewaard.

Zorg tot slot ook dat je regelmatig je werkplek en afgeronde zaken opruimt, dat geeft vaak ook rust in je hoofd.

Neem je interviews via Skype of telefoon af

Interviews afnemen is nu ineens een stuk lastiger, uiteraard kun je kiezen voor een enquête maar soms is deze methode minder geschikt voor je onderzoek. Je kunt ook telefonisch interviews afnemen of interviews via Skype of MS Teams. Het belangrijkste is dat je de uitwerking van het verslag/interview vervolgens voorlegt aan de geïnterviewde zodat eventuele verkeerde interpretaties genuanceerd of aangepast kunnen worden. Je interviews moeten immers betrouwbaar zijn en mogen niet doorspekt zijn met jouw eigen interpretaties.

Wil je extra ondersteuning gedurende het afstuderen?

Als je gaat afstuderen helpt een heldere planning en regelmatig contact met je opdrachtgever en je scriptie- of afstudeerbegeleider vanuit je opleiding. Maar soms heb je behoefte aan een extra zetje of iemand met wie je regelmatig kunt sparren. Sowieso is het handig om contact te onderhouden met je klasgenoten die allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Via Teams kun je samenwerken en ook contact onderhouden en met elkaar vergaderen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld iedere week 1-2u met een scriptiebegeleider online te werken via Google Docs en Skype zodat je tussendoor zelf verder kunt werken. Op deze manier creëer je voor jezelf een kapstok en maak je wel meters met je scriptie.

Gratis adviesgesprek aanvragen

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw scriptiecoach. Naast Jouw scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau. Voor verschillende opdrachtgevers voert Linda marketingopdrachten uit zoals…

Lees verder...