Tips en trucks bij het kiezen van een scriptie onderwerp

Het kiezen van een goed onderwerp is vaak een lastig traject. Omdat je vaak een lange tijd intensief bezig bent met het schrijven van je scriptie is het belangrijk dat je vooral een onderwerp kiest waar je affiniteit mee hebt. Motivatie is het belangrijkste sleutelwoord om je scriptie succesvol af te kunnen ronden. En je bent immers meer gemotiveerd als je een leuk onderwerp hebt gekozen.

Met onderstaande tips kom jij ook tot een geschikt onderwerp:

  1. Maak een lijstje met onderwerpen waar je affiniteit mee of interesse in hebt. Een onderwerp dat jou beter ligt maakt het afstudeerproces ook leuker.
  2. Wat was het leukste vak dat je ooit hebt gevolgd? En was dat vanwege de inhoud of vanwege de docent?
  3. Lees artikelen die je interessant vond tijdens je studie nogmaals of ga je verdiepen in de onderwerpen die je goed lagen tijdens de studie, wat voor stof is er behandeld en kun je hier een scriptie onderwerp in ontdekken?
  4. Kies voor een actueel onderwerp, want daar kun je vaak veel over vinden en bovendien zijn er zat gratis bijeenkomsten die ook vaak informatie geven over het betreffende onderwerp. Leuk ook om een paar van deze bijeenkomsten te bezoeken om te kijken welke informatie er beschikbaar is. Het is sowieso leuk om te onderzoeken of je relevante trends en ontwikkelingen kunt vinden die je mee kunt nemen om je onderwerp nog beter af te stemmen op wat je hebt geleerd en de praktijk.
  5. Misschien wil je na je studie nog een master gaan doen? Of wil je echt in een bepaald werkveld aan de slag? Dan is het ook handig een onderwerp te kiezen dat hierop aansluit, zodat je daar alvast ervaring mee of kennis over opdoet.
  6. Heb je een leuke docent of stagebegeleider? Daag deze dan uit om te brainstormen over een mogelijk onderwerp.
  7. Ga ook bij jezelf na wat voor soort onderzoek je goed ligt. Ben je goed in statistiek? Of vind je het leuker om interviews af te nemen?
  8. Bekijk tot slot ook of je met het gekozen onderwerp niet het wiel opnieuw gaat uitvinden. Oriënteer daarom goed vooraf of er niet al soortgelijke onderzoeken zijn uitgevoerd.

Lees ook onze scriptietips over hoe je tot een goede scriptiestructuur kunt komen.

 

Direct een gratis adviesgesprek?

Jouw scriptiecoach begeleidt HBO, master en WO studenten en kan je helpen bij je scriptieonderzoeksvoorstel of herkansing.  Met praktische adviezen helpt Jouw scriptiecoach je weer vooruit. Jouw scriptiecoach is gespecialiseerd in Marketing, Digital, Online, NIMA BNIMA CCommunicatie en Media scripties. En ook voor het verwerken van resultaten, data analyse en statisch onderzoek kun je bij Jouw scriptiecoach aankloppen voor hulp.