04 oktober 2018

Waar moet je op letten als je een scriptieonderwerp gaat kiezen?

Het is niet altijd even eenvoudig om een goed onderwerp voor je scriptie te kiezen en vaak ook nog eens een tijdrovende klus. In sommige gevallen wordt het onderwerp al aangedragen door je opdrachtgever. Dat scheelt veel tijd maar ook dan is het wel belangrijk het onderwerp scherp te krijgen. Het kan ook zijn dat je wel een opdrachtgever hebt gevonden, maar dat er geen concreet onderwerp beschikbaar is. Door het volgen van dit stappenplan kan jij ook een goed en leuk onderwerp voor je scriptie vinden.

Begin met de eisen vanuit je opleiding

Voordat je begint met je zoektocht naar een geschikt onderwerp is het belangrijk om eerst scherp te krijgen wat de verwachtingen zijn. Begin met de eisen vanuit je opleiding. Bijna iedere opleiding hanteert richtlijnen rondom de scriptie over bijvoorbeeld de omvang van het onderzoek, het soort onderzoek, de afbakening van het onderwerp en hoe je het onderwerp theoretisch onderbouwd. Hier moet je dus ook rekening mee houden bij de keuze van je onderwerp.

Begin dus met het lezen van je afstudeerhandleiding (en als deze er niet is het beoordelingsformulier van je opleiding) en markeer met een markeerstift de belangrijkste zaken. De eisen voor een plan van aanpak of een onderzoeksvoorstel verschillen vaak weer met wat je in je scriptie moet plaatsen, let hier dus ook goed op.

Zorg dat je een relevant onderwerp voor je scriptie kiest

Verder moet het onderwerp relevant zijn voor je opdrachtgever en je opleiding. Je opdrachtgever wil graag praktisch advies en je opleiding wil dat je een scriptie schrijft die voldoet aan de scriptie-eisen. Let dus goed op de relevantie. In hoeverre is het onderwerp wetenschappelijk relevant (bij wo) en praktisch relevant (bij hbo, voor zowel de opdrachtgever als het onderwerp).

Checkvraag, wat vind jij een leuk onderwerp voor je scriptie?

Als je een onderwerp kiest waar je affiniteit mee hebt maak je het voor jezelf ook makkelijker. Immers, als je een onderwerp hebt gekozen wat je leuk vindt ben en blijf je ook veel gemotiveerder gedurende het scriptietraject. Met onderstaande tips kom jij zeker tot een geschikt onderwerp:

  1. Maak een lijstje met onderwerpen waar je affiniteit mee of interesse in hebt. Een onderwerp dat jou beter ligt maakt het afstudeerproces ook leuker.
  2. Wat was het leukste vak dat je ooit hebt gevolgd? En was dat vanwege de inhoud of vanwege de docent?
  3. Lees artikelen die je interessant vond tijdens je studie nogmaals of ga je verdiepen in de onderwerpen die je goed lagen tijdens de studie, wat voor stof is er behandeld en kun je hier een scriptie onderwerp in ontdekken?
  4. Kies voor een actueel onderwerp, want daar kun je vaak veel over vinden en bovendien zijn er zat gratis bijeenkomsten die ook vaak informatie geven over het betreffende onderwerp. Leuk ook om een paar van deze bijeenkomsten te bezoeken om te kijken welke informatie er beschikbaar is. Het is sowieso leuk om te onderzoeken of je relevante trends en ontwikkelingen kunt vinden die je mee kunt nemen om je onderwerp nog beter af te stemmen op wat je hebt geleerd en de praktijk.
  5. Misschien wil je na je studie nog een master gaan doen? Of wil je echt in een bepaald werkveld aan de slag? Dan is het ook handig een onderwerp te kiezen dat hierop aansluit, zodat je daar alvast ervaring mee of kennis over opdoet.
  6. Heb je een leuke docent of stagebegeleider? Daag deze dan uit om te brainstormen over een mogelijk onderwerp.
  7. Ga ook bij jezelf na wat voor soort onderzoek je goed ligt. Ben je goed in statistiek? Of vind je het leuker om interviews af te nemen?
  8. Bekijk tot slot ook of je met het gekozen onderwerp niet het wiel opnieuw gaat uitvinden. Oriënteer daarom goed vooraf of er niet al soortgelijke onderzoeken zijn uitgevoerd.

Meer informatie?

Lees dan ook onze scriptietips over hoe je tot een goede scriptiestructuur kunt komen.

Vind je het lastig om tot een geschikt onderwerp te komen? Wij sparren er graag met je over. Met 1 a 2u sparren heb jij een concreet onderwerp en heb je ook kaders voor je plan van aanpak of onderzoeksvoorstel.

Maak direct een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Over Jouw Scriptiecoach

Jouw Scriptiecoach biedt studenten door heel Nederland en Vlaanderen ondersteuning en support bij het schrijven van het onderzoeksvoorstel, plan van aanpak en scriptie. Je kunt bij ons zowel online scriptiebegeleiding als scriptiebegeleiding op locatie kiezen.

We kunnen je helpen bij onderstaande hulpvragen:

  • Scriptiebegeleiding in de breedste zin van het woord. Of je nu gaat beginnen, vastgelopen bent en geen overzicht meer hebt. Samen met jou onderzoeken we hoe we je weer in beweging krijgen;
  • Als je gaat starten met je scriptie en wilt sparren over je onderzoeksrichting;
  • Als je onderzoeksvoorstel, plan van aanpak of scriptie is afgekeurd of als je gaat herkansen;
  • Als je een check wilt op taal, structuur en gebruikte bronnen;
  • Als je hulp wilt bij het uitvoeren of verwerken van de resultaten van je kwantitatieve onderzoek (SPSS en Stata);
  • Als je uitstelt, last hebt van faalangst of bij een diagnose als ADHD, ADD, dyslexie en/of autisme. Hiervoor hebben we gespecialiseerde scriptiebegeleiders in huis.

Onderaan deze pagina kun je direct contact opnemen voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw Scriptiecoach. Naast Jouw Scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau: Hovestad Marketing en Strategie BV. Voor verschillende opdrachtgevers…

Lees verder...